101 Ruza Znacenje

101 ruža – značenje, simbolika i saveti za odabir

DRUŠTVO VESTI ZABAVA

Ukoliko ste došli na ideju da nekome poklonite buket od 101 ruže, jedno je sigurno – osoba koju biste darovali takvim poklonom za vas je nešto posebno i dragoceno. U uobičajenim okolnostima, pa čak i u većini svečanih prilika, poklanjamo aranžmane koji sadrže manje cvetova, i mada i oni mogu biti fascinirajući, nijedan nije tako raskošan kao onaj koji sadrži 101 ružu.

 

U nastavku teksta saznajte u kojim situacijama je 101 ruža kao poklon idealan izbor, kakvu poruku šaljete kada nekoga želite da obradujete na ovaj način, a daćemo Vam i nekoliko uputstava čime da se vodite prilikom odabira ruža.

Zašto baš ruže, a ne neko drugo cveće?

Postoji nekoliko karakteristika ovog cveća koje ga izdvajaju u odnosu na brojne druge vrste rezanog cveća, a i cveća uopšte. Najpre, ruže imaju prelepe, elegantne, upečatljive cvetove, koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

 

Pored izgleda, ruže plene svojim naročitim mirisom. Zato su primenljive i u kozmetici, za negu kože u vidu različitih krema ili vodice, kao nota mnogih parfema itd. Postoji veliki broj boja u kojima se mogu naći, a takođe, njihovi cvetovi mogu biti različitih veličina. Pored onih standardnih, na koje najčešće nailazimo u cvećarama i najčešće ih kupujemo, tu su i mini ruže, koje su nešto egzotičnije, naročito su lepe, dekorativne i ništa manje dobra ideja za poklon.

Simbolika boja – šta poručujemo odabirom različitih boja ruža?

Kada se kaže 101 ruža, najčešće se misli na buket koji se sastoji od 101 crvene ruže. To nije bez razloga tako – crvene ruže su nesumnjivo kraljice u svetu cveća, a naročito rezanog. Pa ipak, pre nego što se odlučite za boju, važno je da znate šta znače različite boje ruža, tj. kakvu poruku šalju.

 

Iako je uglavnom svima poznato, nije zgoreg da podvučemo da se crvena boja ruža odabira u situacijama kada osobi kojoj poklanjate želite da pošaljete ljubavnu poruku, naklonost, strast. Bez obzira na to da li ste u braku, u vezi ili tek treba da izjavite ljubav, crvene ruže su odličan izbor za svaku od navedenih prilika. Ukoliko ne gajite takve emocije prema primaocu buketa, najbolje je da zaobiđete crvenu boju, kako ne biste bili pogrešno protumačeni.

 

Bela boja ruža. možda druga po učestalosti poklanjanja, nosi simboliku nevinosti, čednosti, čistote. Takođe, bele ruže su idealne za poklon ljudima koji tek stupaju u brak, a povodom želje za uspešnim i srećnim novim početkom. Takođe, bele ruže su način da pokažete poštovanje i divljenje.

 

Žuta boja nekada je simbolizovala ljubomoru, pa stoga odabir te boje nije bio poželjan ni za jednu priliku. I danas se donekle održava ta veza žute boje sa negativnim emocijama, pa je neki ljudi izbegavaju za poklon, ali verovatno ne znajući da je žuta boja simbol bujnosti, izobilja, bogatstva, zatim prijateljstva, te je odličan izbor u prilikama kada želimo da pokažemo prijateljsku naklonost i privrženost.

 

Ružičasta boja simbolizuje otmenost, eleganciju, ženstvenost. Odabirom ove boje, možete pokazati divljenje prema osobi kojoj poklanjate cveće, zatim zahvalnost i sreću. Narandžasta boja idealna je u situacijama kada na neobičan način želimo da izrazimo osećanja obožavanja, privlačnosti, strasti, a pritom izbegnemo klasiku – crvene ruže.

 

Boja lavande simbolizuje opčinjenost i očaranost, ljubav na prvi pogled, plava boja ruža označava posebnost, izdvojenost, pa čak i nedostižno i nemoguće. Boja breskve izražava uvažavanje, priznanje, zahvalnost i simpatije.

 

Crna boja, kao što je poznato, ne vezuje se za radosne povode. Ova boja ruža dobija se zapravo kroz izrazito tamnu crvenu boju, a kada su u pitanju ruže, crna boja može imati dvostruku poruku – s jedne strane, simbolizuje smrt i opraštanje, pozdravljanje s nekim, a s druge strane, može se izraziti poruka koja je u biti pozitivna, a to je nov početak ili ponovno rođenje.

Najčešće prilike za poklanjanje 101 ruže

S obzirom na broj 101, koji je neparan, podrazumeva se da se poklanjaju u radosnim prilikama. Pa ipak, pored specijalnih prilika, postoje one baš naročito specijalne, kada želimo da stavimo poseban akcenat na važnost određene osobe u našem životu.

 

S obzirom na to da se najčešće poklanja buket od 101 crvene ruže, iskustvo govori da se ovakav cvetni aranžman, dakle, bira uglavnom onda kada želimo da istaknemo emociju partnerske ljubavi, strasti, naboja. Raskoš ovakvog buketa upravo je najbolja potrvda koliko nam je stalo da budemo nedvosmisleno protumačeni i da do primaoca stigne baš ona poruka koju smo želeli da pošaljemo, a to je upravo poruka ljubavi.

Personalizujte ovaj raskošni poklon naročitom porukom

Već smo istakli da sam odabir 101 ruže za poklon dovoljno govori o tome koliko je važna osoba kojoj ih poklanjate, ali final touch mogla bi biti propratna poruka, koja potvrđuje sve ono što ruže poručuju. Ne mora sadržati previše reči, već dovoljno da saopštite suštinu.

 

Takođe, imajte u vidu da ovakav cvetni aranžman možete pokloniti u vidu buketa, u sve atraktivnijim i sve lepše dizajniranim kutijama ili pak pletenim korpama. Za šta god da se odlučite, sigurno je da ćete izazvati pravo oduševljenje kod onoga za koga pravite ovakav odabir. Ne oklevajte da što pre obradujete nekoga na ovaj način – poklonom koji se ne zaboravlja!

Photo
Katarina Nikolić
Foto: Freepik