Dragutin Tomasevic Za Slanje

19. Memorijalna atletska trka Dragutin Tomašević održaće se u subotu 25. maja 2024. godine

BRANIČEVSKI OKRUG INFO PETROVAC NA MLAVI SPORT VESTI

19. Memorijalna atletska trka Dragutin Tomašević održaće se u subotu 25. maja 2024. godine, u Petrovcu na Mlavi, u organizaciji Atletskog kluba Dragutin Tomašević uz podršku Sportskog saveza opštine Petrovac na Mlavi, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave Petrovac na Mlavi i MZ Bistrica.

Svake godine u zadnjoj nedelji maja se od Bistrice do Petrovca organizuje Memorijalna trka „Dragutin Tomašević“
Svečano otvaranje Memorijalne trke „Dragutin Tomašević“ odvija se na gradskom trgu u Petrovcu intoniranjem srpske himne i podizanjem olimpijske i državne zastave na jarbole u centru grada.441729517 852552890248821 827849127874560971 N

U glavnoj trci koja se održava pod imenom našeg proslavljenog maratonca Dragutina Tomaševića, učestvuju brojni atletičari iz atletskih klubova širom Srbije. Trči se na stazi dugoj deset kilometara i 73 metara od Bistrice do Petrovca. Organizatori obezbeđuju brojne nagrade.
Zalaganjem ljudi iz organizacionog odbora i Sportskog saveza kao i čelnika lokalne samouprave ova manifestacija je postala značajno atletsko takmičenje međunarodnog ranga. Na trci su učestvovali najbolji srpski dugoprugaši: Saša Stolić, Goran Stojiljković, Darko Živanović, Elzan Bibić, Mirko Petrović, Marko Ranković i strani takmičari Stenli Kipruto iz Kenije, Samuel Najbei Kiplimo i takmičari iz Gane.U ženskoj konkurenciji takmičenje su uveličale Olivera Jeftić, Nataša Ćulafić i Teodora Simović.

Memorijal u slavu proslavljenog srpskog olimpijca Dragutina Tomaševića obeležavaju i ulične trke dece predškolskog uzrasta i učenika osnovnih i srednjih škola iz petrovačke i drugih opština u Srbiji.

Ko je Dragutin Tomašević?
Dragutin Tomašević, rodom je iz sela Bistrica kod Petrovca na Mlavi, učestvovao je na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912.godine. Predstavljao je Srbiju u maratonskoj trci i osvojio 37. mesto sa 11 sekundi zakašnjenja za pobednikom. U 13 zadnjih godina u njegovu čast održava se memorijalna trka Bistrica – Petrovac na Mlavi.