Viminacijum Brod 01

U Arheloškom parku „Viminacijum“ uskoro će biti izgrađen muzej za brodove

Kostolac Kultura Vesti

U Arheloškom parku „Viminacijum“ uskoro će biti izgrađen muzej za brodove koji su pronađeni 2021. godine, rekao je za SAT televiziju profesor dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta i rukovodilac naučnog projekta „Viminacijum“.

U okolini prestonice nekadašnje rimske provincije Gornje Mezije, početkom marta 2021. godine, severoistočno od arheološkog lokaliteta Viminacijum, na dubini između sedam i osam metara ispod površine zemlje, pronađen je brod koji predstavlja jedno od jedinstvenih i neverovatnih otkrića.

Brod je lociran istočno od ušća stare Mlave u Dunav, a 500 metara istočnije od ove lokacije, mesec dana pre otkrića broda, pronađen je monoksil (drveni čamac) u istom koritu. Pronađeni brodovi će do kraja godine dobiti svoju kuću, tj. muzej.

Foto: Predrag Jovanovic

U Majncu se nalazi jedan sjajan muzej sa brodovima, ali ni jedno otkriće nije suvišno, jer svaki pronađeni brod je poseban i svaki priča svoju priču koju arheolozi vole da odgonetaju. Institut „Egzarh“, sa sedištem u Holandiji, proglasio je „Viminacijum“ jednim od 10 najlepših parkova Evrope.

Arheološki park Viminacijum tokom godine posete turisti i istraživači, ne samo iz Srbije, nego i Evrope i sveta. Organizuje se veliki broj naučnih skupova, školskih ekskurija, simpozijuma, muzičkih koncerata, kao i Festival „Viminacijum fest – mitovi stari i novi“, gde glumci iz renomiranih pozorišta Srbije i regiona izvode predstave na otvorenom.

Pronađena plovila publika može da vidi u Arheološkom parku „Viminacijum“ u okviru „Mamut parka“, mada su radi konzervacije pojedini čamci rastavljeni.

Autor:SatTv