Dan Pobede 2019 22

9. maj – Dan pobede nad fašizmom

Društvo Požarevac Vesti

U brojnim državama sveta i u Srbiji danas se slavi Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu je nešto iza ponoći 8. maja 1945. potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor, dok je u Jugoslaviji je to potrajalo do 15. maja.

Datum koji predstavlja službeni završetak Drugog svetskog rata jeste 2. septembar, kada je na američkom bojnom brodu Misuri u Tokijskom zalivu Japan potpisao kapitulaciju posle bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, našla se 61 država i oko 110 miliona vojnika.

Procene govore o 50 do 80 miliona poginulih, od toga je civila bilo između 38 i 55 miliona.

Foto: P.Jovanović

Državna komisija bivše Jugoslavije svojevremeno je objavila da je u ratu poginulo 1.706.000 osoba, među njima više od 300.000 boraca.

Povodom Dana pobede nad fašizmom u Požarevcu će danas biti  tradicionalnio polaženi venaci na spomenik „Poginulim borcima Crvene armije“ u 12.00 sati, a nakon toga na spomenik „Streljanim rodoljubima“ u spomen parku Čačalica.