Načelstvo Leto Proleće Pozarevac

NSZ i Grad Požarevac raspisali javni poziv za subvencije za samozapošljavanje u iznosu od 300.000 dinara

DRUŠTVO INFO POŽAREVAC VESTI

Subvencija za samozapošljavanje namenjena je nezaposlenima koji se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Požarevac, imaju prebivalište na području Grada Požarevca i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva.

Subvencija se dodeljuje u jednokratnom iznosu od 300.000,00 dinara, odnosno 330.000,00 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.

Nezaposleni koji ostvari pravo na subvenciju u obavezi je da obavlja registrovanu delatnost i po tom osnovu izmiruje poreze i doprinose za obavezno socijalno osiguranje najmanje 12 meseci, počev od dana otpočinjanja obavljanja delatnosti.

Pre uključivanja u meru Nacionalna služba vrši proveru ispunjenosti zakonskih i uslova ovog javnog poziva.

Sredstva dodeljena po osnovu subvencije su de minimis pomoć.

Nacionalna služba može obezbediti i eksternu mentoring podršku za korisnike subvencije za samozapošljavanje.

Pravo na dodelu subvencije nezaposleni može da ostvari pod uslovom da je:

– u momentu podnošenja zahteva za dodelu subvencije za samozapošljavanje prijavljen na evidenciju nezaposlenih Nacionalne službe Filijale Požarevac i Gradska opština Kostolac;

– da ima prebivalište , odnosno boravište na teritoriji Grada Požarevca (Grad Požarevac i Gradska opština Kostolac),

– da registruje delatnost na teritoriji Grada Požarevca (Grad Požarevac i Gradska opština Kostolac),

– završio obuku za razvoj preduzetništva po planu i programu obuke u organizaciji Nacionalne službe ili druge odgovarajuće organizacije do dana podnošenja zahteva;

– ispunio ranije obaveze i izmirio sva dugovanja prema Nacionalnoj službi do dana podnošenja zahteva i

– u dozvoljenom okviru opredeljenog iznosa za ae de minimis pomoć u tekućoj fiskalnoj godini i prethodne dve fiskalne godine, u skladu sa propisima za dodelu državne pomoći.

Pravo na subvenciju nezaposleni ne može da ostvari:

– za obavljanje delatnosti koje se ne finansiraju, prema spisku delatnosti koji je sastavni deo Javnog poziva;

– za obavljanje poslova/delatnosti za koje je rešenjem o invalidnosti ili rešenjem o proceni radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja utvrđeno da osoba sa invaliditetom ne može da ih obavlja;

– za osnivanje udruženja i

– ako je već koristio subvenciju za samozapošljavanje koja je delom ili u celosti finansirana sredstvima Nacionalne službe.

Zahtevi koji ne ispunjavaju uslove predviđene Javnim pozivom neće se razmatrati u postupku odlučivanja za dobijanje subvencije.

U toku trajanja Javnog poziva nezaposleni može samo jednom podneti zahtev za dodelu subvencije za samozapošljavanje.

Podnošenjem zahteva, nezaposleni prihvata uslove navedene u ovom javnom pozivu.

Dokumentacija za podnošenje zahteva:

– popunjen zahtev sa biznis planom na propisanom obrascu Nacionalne službe po ovom javnom pozivu, i

– dokaz o završenoj obuci, ukoliko nije završena u organizaciji Nacionalne službe.

Datumi na priloženim dokazima, koji su definisani zahtevom sa biznis planom, moraju biti najkasnije sa danom podnošenja zahteva sa biznis planom.

U slučaju kada je podnosilac zahteva osoba sa invaliditetom, potrebno je dostaviti i rešenje o invalidnosti ili proceni radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja.

Nacionalna služba zadržava pravo da traži i druge dokaze relevantne za odlučivanje o zahtevu podnosioca.

Način podnošenja zahteva

Zahtev sa biznis planom i dokumentacijom podnosi se u dva primerka, nadležnoj organizacionoj jedinici Nacionalne službe, Filijale Požarevac, to jest u sedištu Filijale Požarevac i u Ispostavi u Kostolcu, neposredno ili putem pošte, na propisanom obrascu koji se može dobiti u Sedištu Filijale Požarevac i Ispostavi Kostolac, ili preuzeti na sajtu www.nsz.gov.rs., odnosno sajtu Grada Požarevca www.pozarevac.rs.

Nezaposleni može da registruje i otpočne obavljanje registrovane delatnosti počev od narednog dana od dana podnošenja zahteva, a najkasnije do datuma potpisivanja ugovora. Registracija i otpočinjanje obavljanja registrovane delatnosti posle podnetog zahteva a pre donete odluke o dodeli subvencije, ne stvara obavezu na strani Nacionalne službe da će subvencija biti odobrena.

U slučaju neispunjenja ili delimičnog ispunjenja obaveza iz ugovora, korisnik subvencije je u obavezi da vrati ceo ili srazmerni iznos isplaćenih sredstava uvećan za zakonsku zateznu kamatu od datuma prenosa sredstava.

Informacije o javnom pozivu mogu se dobiti u organizacionoj jedinici Nacionalne službe, Filijala Požarevac, telefon: 012/538-107; 012/538-102; 012/538-134; 012/538-104, na sajtu www.nsz.gov.rs. i na oglasnim tablama Filijale za zapošljavanje Požarevac, Ispostava Kostolac i Grada Požarevca.

Javni poziv je otvoren od 19.07.2024. zaključno sa 30.08.2024.godine.