Veliko Gradiste 18

Održana tribina o bezbednom učestvovanju srednjoškolaca u saobraćaju

BRANIČEVSKI OKRUG DRUŠTVO VELIKO GRADIŠTE VESTI

U utorak, 22. oktobra, u organizaciji Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na području opštine Veliko Gradište, u sportskoj sali Srednje škole ‘’Miloje Vasić’’ Veliko Gradište organizovana je tribina o bezbednom učestvovanju srednjoškolaca u saobraćaju.

Ciljna grupa su bili učenici završnog razreda srednje škole kao mladi (ili budući) vozači.

Uz prisustvo od oko 60 učenika, gosti na tribini bili su Slaviša Savić i Biljana Ubović, koji su nakon preživljenih saobraćajnih nesreća ostali sa trajnim invaliditetima, i Nikola Novaković iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Slaviša i Biljana su kroz svoju životnu priču pokušali da približe učenicima kakve su posledice trenutka nepromišljenosti tokom učestvovanja u saobraćaju bilo da ste vozač, putnik ili pešak.

Nikola je kroz razgovor izneo statistički posmatrano dominantne faktore koji dovode do saobraćajne nesreće sa manjim ili većim posledicama po učesnike u njima.

Učenici su aktivno učestvovali na tribini tokom koje su im prikazani i propagandni spotovi, usmereni na povećanje svesti o bezbednom učestvovanju u saobraćaju, kao i snimci saobraćajnih nesreća.

Nakon završetka tribine učenici su imali prilike da dožive simulaciju alkoholisanog stanja sa ‘’pijanim naočarima’’, a dobili su i prigodne poklone – alkotest za jednokratnu upotrebu i fluoroscentni rančevi.

Radnici Srednje škole, kao domaćini, dali su nemerljiv doprinos organizaciji tribine.