
Radionica „Narodna tradicija – učimo o starim zanatima: pletenje i heklanje“
U četvrtak, 5. oktobra 2023. godineu 11.00 časova u Biblioteci u Kostolcu održaće se radionica „Narodna tradicija – učimo o starim zanatima: pletenje i heklanje“.
Polaznici radionice biće učenici od 5. do 8. razreda Osnovne škole „Jovan Cvijić“ Kostolac, koji će zajedno sa bibliotekarima i predstavnicima Udruženja za promociju kulture, tradicije i turizma „Od knjige do duše“ iz Kostolca razgovarati o starim zanatima i nakon toga se i sami oprobati u pletenju i heklanju.
Štrikanje ili pletenje, kao jedan od najstarijih zanata, duboko je ukorenjeno u našoj kulturi. Nekada je štrikanje bilo deo tradicije koja se po ženskoj liniji prenosila s kolena na koleno, a verovatno niste znali da je štrikanje prvobitno bio muški posao. Prvi štrikački ceh osnovan je u Parizu 1527. godine, a zatim i u ostalim gradovima širom Evrope. Ti cehovi su okupljali uglavnom muškarce, sa izuzetkom žena koje su bile udovice, pa su nakon smrti muža preuzele njihov posao.
Heklanje ili kukičanje jedna je od prefinjenijih narodnih radinosti i predstavlja postupak izrade ukrasnih ili odevnih predmeta od konca. Heklanje je nekada isključivo služilo za izradu ukrasnih kućnih predmeta kao što su miljei, stolnjaci, zavese, čipke ušivane na narodnu nošnju, čipke na obodima posteljina i prekrivača. Heklanje se razlikuje od štrikanja po tome što je u jednom trenutku samo jedna petlja aktivna i što se umesto dve štrikaće igle koristi heklica za heklanje.

U eri napredne tehnologije u Srbiji, neophodno je očuvati duh tradicionalnih zanata. I danas se brojni majstori trude da određene zanate sačuvaju od zaborava. Cilj radionice je da se deca upoznaju sa starim zanatima, jer tradicionalne zanatske alatke, proizvodi i različiti proizvodi zanatskih radionica, predstavljaju deo materijalne kulturne baštine, kao i svedočanstvo jednog vremena koje polako nestaje u sveopštoj modernizaciji.
Ova radionica je deo projekta podržanog od Gradske opštine Kostolac „Tragovima prošlosti – očuvanje kulturne tradicije kroz stare zanate i jela našeg kraja“.