Zzjz Jesen 05

Aktuelna epidemiološka situacija malih boginja u Braničevskom i Podunavskom okrugu

Brančevski okrug Društvo Vesti

Registrovanjem prvih slučajeva sumnji na obolevanje od malih boginja, po dobijanju laboratorijskih rezultata Referentne laboratorije Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”, Zavod za javno zdravlje Požarevac je 12.01.2023.godine, prijavio epidemiju morbila u Smederevu.

Epidemiološka služba Zavoda sprovodi epidemiološko istraživanje i koordinira merama sprečavanja širenja bolesti.

Zaključno sa 23.02.2023. godine, registrovano 35 osoba obolelih od malih boginja, od čega je 34 sa laboratorijskom potvrdom. Svi oboleli su sa teritorije Smedereva i okolnih naselja. U pitanju su: 21 nevakcinisana osoba (ispod dve godine života), troje dece predškolskog uzrasta, 11 odraslih osoba (nepoznatog vakcinalnog statusa, nepotpuno vakcinisanih, sa nepouzdanim anamnestičkim podacima). Takođe, još 32 slučaja sumnji na morbile je odbačeno, na osnovu laboratorijskih rezultata.

Na teritoriji Braničevskog okruga u posmatranom periodu nije bilo registrovanja obolelih od morbila.

Od 11.1.2023. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata).