Cool Tour Viminacijum 01

Arheloški park Viminacijum ugostio više od 60 studenata u okviru projekta “COOLTOUR – Milenijalci za kulturno nasleđe”

KOSTOLAC KULTURA VESTI

Arheloški park Viminacijum ugostio je više 60 studenata iz Slovenije, Hrvatske, Kipra, Italije, Mađarske i Srbije, kao i nekoliko profesora, tutora, profesionalaca i edukatora, u okviru međunarodne razmene evropskog projekta Kultur.

U okviru međunarodne razmene evropskog projekta Kultur (COOLTOUR), u Arheološkom parku Viminacijum od 27. marta do 1. aprila boravi više od 60 studenata iz Slovenije, Hrvatske, Kipra, Italije, Mađarske i Srbije. Osim druženja, studenti pripremaju alate koji će pomoći boljoj vidljivosti kulturnog nasleđa.

Projekat “COOLTOUR – Milenijalci za kulturno nasleđe” sufinansira Erazmus plus program Evropske unije sa ciljem da među mladima promoviše kulturno nasleđe.

– Cilj kome težimo je pronalaženje kvalitetnog dijaloga između stručnjaka u oblasti kulturnog nasleđe i generacije poznate kao „milenijalci“ što će doprineti popularizaciji i boljem vrednovanju kulturne baštine i sa našeg i sa prostora partnerskih zemalja. Pokazaćemo sebi, a i svetu, da kulturno nasleđe i mladi u simbiozi mogu da učine društvo kvalitetnijim – poručuju iz Arheološkog instituta u Beogradu, koji je organizator skupa.

Studenti i stručnjaci će tokom boravka u Arheološkom parku Viminacijum testiraati novu digitalnu platformu kulturne baštine COOLTOUR projekta, hibrid između društvene mreže i veb aplikacije.

– Mladi će svakodnevno praviti interaktivne i kreativne digitalne sadržaje vezane za Viminacijum i njegov kulturni predeo. Ovakva vrsta digitalnih alata, zajedno sa novorazvijenom metodologijom biće osnov COOLTOUR priručnika – kažu u Arheološkom institutu.

U sredu je u Arheološkom parku Viminacijum održan okrugli sto na kome su učestvovali stručnjaci iz oblasti marketinga i brendinga – dr Branka Novčić Korać (FON), turizma – dr Bojana Plemić (Akademija strukovnih studiJa – Visoka turistička škola) i dramaturgije i pisane reči dr Miomir Petrović ( pisac i profesor na Univerzitetu Union-Nikola Tesla).

Foto.P.J.