Sa početkom primene novog Pravilnika o tehničkim pregledima vozila koji je na snazi još od 2018.godine, zakazanom za 5. jul ove godine, sigurno će više od polovine vozača u Srbiji biti u problemu prilikom registracije svojih vozila.

Naime, uzimajući u obzir statistički podatak da je prosečna starost automobila u našoj zemlji 18 godina, više je nego jasno da će novine u Pravilniku koje se odnose na dozvoljenu emisiju izduvnih gasova, kao i merenje ovalnosti kočnica pogoditi mnoge vozače.
„Konkretno, dizel vozila imaju DPF filter, a vozila na benzinski pogon katalizator, koji služe istoj svrsi, odnosno za prečišćavanje izduvnih gasova na dozvoljenu emisiju. Problem kod toga je taj što su ovi tzv. prečišćivači gasova skloni zapušavanju zbog čega se veliki broj vozača odlučio da ih ukloni kako njihovi automobili ne bi trpeli i doveli do još većeg kvara. Napomenuli bismo i to da nov „prečišćavač“ izduvnih gasova košta nekoliko stotina evra, što jasno dovodi u problem većinu vlasnika vozila čiji automobili vrede skoro isto toliko.
Situacija je još dodatno otežana činjenicom da je zbog epidemiološke situacije mnogo građana ostalo bez posla ili im je iznos ličnog dohotka znatno smanjen, te im je zbog toga samo bitno da što jeftinije registruju svoja vozila bez dodatnih troškova.
Iz našeg iskustva možemo da posvedočimo da sve više vozača registruje svoja vozila neposredno pre isteka zakonskog roka za dozvoljeno prekoračenje bez posledica koje iznosi 60 dana, kao i to da sve više njih registruju svoja vozila putem administrativne zabrane, odnosno na odloženo plaćanje, tako da bi ova novina bila pogubna po većinu vozila.“, kažu stručni ljudi u Tehničkom pregledu „Stig centar“ iz Malog Crnića.
Tehnički pregled „Stig centar“ Malo Crniće
U „Stig centru“, kao kompaniji koja želi najbolje korisnicima usluga, nadaju se da je jul ipak daleko i da će do tada Pravilnik biti prilagođen realnim rešenjima ovog problema koji će stvoriti velike glavobolje vozačima u Srbiji.
Prema saznanjima POPORTALA, čišćenje pomenutih DPF filtera za sada se obavlja samo u Beogradu.
Šta je DPF filter?
Sam izraz „DPF filter“ nije pravilan. Na engleskom znači „Diesel Particulate Filter“. Dakle, reč filter je već uključena u tu skraćenicu. DPF filter smanjuje izbacivanje kancerogenih čestica u atmosferu. Činjenica je da dizelaši, izbacuju opasne čestice ukoliko nemaju odgovarajući sistem za njihovo neutralisanje.Ovi filteri se koriste već dugo i danas  nema novog dizelaša bez DPF filtera. Životni vek DPF filtera jednak je životnom veku automobila.  Problemi koji se javljaju posledica su neispravnog rada motora ili ignorisanja upozorenja po pitanju regeneracije.  Iz tog razloga u servisima koji se bave čišćenjem filtera insistiraju da se filter prilikom regeneracije (čišćenja) skida u servisu u kojem prethodno mogu da se utvrde greške u radu motora koje su dovele do zapušenja filtera.

Prosečan filter na sebi ima šest senzora koji vode računa o stanju izduvnih gasova koji dolaze iz motora. Pomoću tih senzora centralni računar automobila prepoznaje i stanje u filteru, mereći pritisak u komorama ispred i iza filtera, nivo čađi i pepela u sistemu. Kada filter dođe u kritičnu zonu, nivo čađi veći nego što pasivna regeneracija može da reši, računar pomoću signalnih lampica sugeriše vozaču da započne dužu vožnju u nešto oštrijem režimu. Tako se povećava temperatura u DPF-u i sprovodi se aktivna regeneracija. Da biste se zaštitili od skupih troškova, pročitajte uputstvo koje stiže uz automobil.

Mnogi vozači ne znaju šta znači lampica koja upozorava na zapušenost DPF-a, te je ignorišu dok se ne jave ozbiljni problemi. Postoje pasivna i aktivna regeneracija filtera. Pasivna regeneracija se dešava kada temperatura izduvnih gasova postane dovoljno visoka da čađ može da počne da se spaljuje bez dodatka goriva, intervencije od strane vozača, itd. Aktivna regeneracija traži intervenciju od strane vozača, dodatak goriva i slično, a može da se obavi tokom vožnje ili da se inicira u servisu.

Gradska stani-kreni vožnja je glavni krivac za otkazivanje DPF-a. Stoga se preporučuje svim vlasnicima automobila sa DPF-om da povremeno izađu na autoput i dozvole automobilu da prodiše punim plućima pri visokim obrtajima. Vozači mogu da pomognu svojim automobilima povremenim korišćenjem aditiva koji štite DPF filter ili mu pomažu prilikom aktivne regeneracije. Ti aditivi se dodaju u rezervoar za gorivo i imaju zadatak da smanje tačku zapaljenja čestica čađi u filteru. Takođe imaju i zadatak da obnavljaju materijale koji se nalaze u samom filteru. „Eco Blaster tehnologija je jedna od danas najčešće korišćenih kada je čišćenje DPF filtera u pitanju. Ovaj postupak podrazumeva da se filter zagreje na vrlo visoku temperaturu dok je u mašini, a nakon toga se tretira hemijskim sredstvima koja ga osvežavaju i produžuju mu život“. Postoji nekoliko načina kako da neispravan DPF filter isključite iz upotrebe na vozilu. Uklanjanjem ovog filtera gubite svaku Euro normu.Takođe, kada uklonite DPF filter, morate da promenite i softver koji kontroliše rad motora.

Na novijim verzijama automobila na filteru se u proseku nalazi šest senzora. Oni imaju zadatak da upravljaju radom motora kontrolišući pritisak i temperaturu izlaznih gasova (proveravaju da li je smeša goriva i kiseonika bogata, siromašna ili optimalna). Automobil svakih 60 milisekundi očitava podatke sa ovih senzora i na osnovu njih podešava smešu goriva, samim tim i potrošnju, a i optimalan rad motora. Ako se vaš DPF filter regeneriše i vrati na vozilo, a vi niste zadovoljni rezultatima čišćenja, procedura se može ponavljati unedogled do trenutka kada ćete biti zadovoljni urađenim.