Bez vinjeta, koliko kilometara koristite auto-put, toliko plaćate putarinu

Društvo Vesti

Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je da će nova deonica auto-puta na Koridoru 11 omogućiti ulaganje investitora duž autoputa i doprineti razvoju turizma.

„Važno je da uredimo pitanje bezbednosti što više možemo i moramo da imamo nultu toleranciju na svaku vrstu saobraćajne nesreće, da ne govorim o pogibijama. Mislim da će ovaj auto-put upravo tome i doprineti“, rekla je Mihajlović za RTS .

U tom smislu, ona je podsetila da je, otkako je otvorena deonica auto-puta Ljig-Čačak, zabeleženo samo nekoliko saobraćajnih nesreća što, kako je ocenila, ide u prilog tome da se slična situacija može očekivati i na novoj deonici od ukupno 103 kilometara auto-puta.

Mihajlović je dodala da će se putarina, koja se koristi isključivo za održavanje autoputeva, naplaćivati na svakom autoputu, pa i na autoputu Miloš Veliki, ističući da neće biti vinjeta.

„Mi se opredelili za najpravedniji sistem – onoliko kilometara koliko koristite auto-put, toliko plaćate putarinu“, rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da će auto-put doprineti bezbednosti, ali i omogućiti investitorima da ulažu duž njega i da se razvija turizam.

„Čini mi se da će to biti pokretač razvoja. Zato je infrastruktura važna i zato su važni svi auto-putevi“, istakla je Mihajlović.

Ministarka je naglasila da se završava i deonica od Surčina do Obrenovca, u dužini od 17,6 kilometara.

„Od 15. decembra moći ćemo da idemo i tom deonicom i onda ćemo imati oko 120 kilometara auto-puta“ na Koridoru 11, najavila je Mihajlović.

Ona je navela i da će 1. marta naredne godine početi radovi na deonici Novi Beograd- Surčin, koji će trajati godinu i po dana.

„Mi ćemo do kraja 2021. imati auto-put od Novog Beograda do Čačka“, naglasila je Mihajlović.

Autor:B92