Biblioteka Knjiga 03

Biblioteci u Rabrovu u okviru akcije „Knjiga solidarnosti“ poklonjeno 700 naslova

BRANIČEVSKI OKRUG KUČEVO KULTURA VESTI

Tokom 2022. godine grupa građana sakupljala je knjige i otvorila novu biblioteku u Rabrovu da bi im kultura bila dostupnija. Nosiće ime po piscu Stevanu Vrebalovu, koji je tu rođen tokom Drugog svetskog rata.

Sto godina nakon otvaranja prvog čitališta u Rabrovu, entuzijasti, meštani i oni koji su odavde potekli sakupili su skoro 6.000 knjiga i ponovo otvorili biblioteku u svom mestu gde živi tek 1.000 stanovnika.

U okviru akciji „Knjiga solidarnosti“ biblioteci „Stevan Miša Vrebalov“ u Rabrovu juče je poklonjeno 700 naslova. Svaki novi naslov je veoma značajan za ovu mladu biblioteku koja je otvorena u decembru prošle godine.

„Dosad je to bilo na bazi entuzijazma i raznih udruženja građana i inicijativa. Ali smo želeli da imamo jedno uporište, jedno mesto gde će se ne samo sakupljati i adekvatno čuvati knjige, već i gde će se razmenjivati ideje i pokrenuti kulturno-umetnički život Rabrova“, rekao je književnik iz Rabrova Dragan Đorđević.

„Mnogo meseci provodim leti ovde i dolaze moja deca i unuci i jako se radujem što će moji unuci moći ovde da pozajmljuju knjige i meni mnogo znači što ću moći kada pročitam da zamenim za nešto što nisam čitala“, kaže književni prevodilac Mirjana Grbić.

Biblioteka je smeštena u Domu kulture. Opremu i police poklonila je porodica pisca i pesnika Stevana Miše Vrebalova po kojem će nositi ime, a koji je tokom rata 1943. godine spletom okolnosti rođen u Rabrovu iako je poreklom iz Vojvodine.

„On je nas vaspitavao u duhu idealizma i vrednosti koje su na prvom mestu duhovne, pa tek onda materijalne. Tako da nam je drago da se ta njegova ideja i vizija sveta manifestuje kroz biblioteku“, istakla je kompozitorka i ćerka Stevana Vrebalova, Aleksandra Vrebalov.

Knjige svih žanrova od klasike i beletristike preko dečjih knjiga, do stručnih naslova stigle su iz Biblioteka i od izdavača iz cele zemlje.

I porodica Vrebalov učestvovala je u sakupljanju. Narodni muzej u Beogradu je poklonio skoro sva svoja izdanja, a komšijska biblioteka u Golupcu pet stotina knjiga.

„Smatram da je ovo veliki dan za Rabrovo i naš region. Otvaranje jedne biblioteke i donošenje nove grane kulture je zaista velika stvar“, izjavila je Marija Živanović Ilić, VD upravnika Narodne biblioteke „Veljko Dugošević“ iz Golupca.

U prvoj fazi nova biblioteka radiće samo tri dana nedeljno, a plan za 2023. godinu je obezbediti sredstva za angažovanje bibliotekara kako bi radila nesmetano.

Autor. RTS