Bogojavljanje

„Bog se javi – Vaistinu se Bog javi“

Društvo Vesti Zanimljivost

Srpska pravoslavna crkva i vernici 19. januara obeležavaju veliki praznik Bogojavljenje. Uoči Bogojavljenja, otvaraju se nebesa i tada treba poželeti jednu želju. Ovo su običaji koji se odnose na ovaj praznik.

Po narodnom verovanju, u noći uoči Bogojavljenja, otvaraju se nebesa i na njima se ukazuje Bog. Tada treba poželeti jednu želju koja će se ispuniti.

Verovanje je i da neudate devojke stave ogledalce pod jastuk, jer kog muškarca sanjaju za njega će se udati.

Tog dana se u svim crkvama i hramovima osvešćuje voda u koju se stavlja bosiljak i koju narod uzima i nosi kući, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva. Ona se, prema verovanju, nikad ne kvari.

Organizuje se tradicionalna plivanja za Časni krst. Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Na Bogojavljenje se valja okupati u reci radi boljeg zdravlja.

Ako za Bogojavljenje bude jak mraz ili pada sneg, prema verovanju, godina će biti rodna, a ako bude vedro, godina će biti sušna.

Po krštenju Isusa Hrista u reci Jordan otvorilo se nebo iz kog se začuo glas Boga Oca koji je obznanio da je Isus sin njegov, a na Isusa je u obliku goluba sleteo Sveti Duh. Zbog toga se na Bogojavljenje pravoslavni vernici pozdravljaju sa „Bog se javi – Vaistinu se Bog javi“.