BOGAT program GLUMAČKIH svečanosti „Milivoje Živanović“ u Požarevcu

Kultura

GLUMAČKE svečanosti „Milivoje Živanović“ u Požarevcu, u čast glumačkog barda koji je svoje prve umetničke korake napravio u ovom gradu, odvijaće se od 1. do 6. aprila, a za njegovu statuetu nadmetaće se najbolji dramski umetnici.

Posle pozdravne besede Svetlane Bojković, 22. festival će zvanično otvoriti predstava „Narodna drama“ (režija Bojana Lazić), u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta, a iz istog teatra dolazi i „Ivanov“ (Tanja Mandić Rigonat). „Aveti“ (Andrej Nosov) rađene su u koprodukciji Bitef teatra, budvanskog Grad teatra, sarajevskog MESS-a i „Hartefakta“, a biće tu i: „Pod žrvnjem“ (Egon Savin) JDP, „Mrešćenje šarana“ (Milan Nešković) Ateljea 212 i „Pasivno pušenje“ Zvezdara teatra, takođe u Savinovoj režiji. O festivalskom izboru selektor Nebojša Bradić kaže:

– Želeo sam da u slavu velikog glumca, koji je svoje najbolje uloge ostvario u klasičnim delima, imamo nekoliko klasika – „Ivanova“, „Aveti“ i „Pod žrvnjem“. U konkurenciji je i naš savremeni klasik Aca Popović („Mrešćenje šarana“), a tu su i dve savremene tragikomedije, „Narodna drama“ i „Pasivno pušenje“.

O najboljem glumcu odlučivaće tročlani žiri: Milovan Zdravković, Ana Sofrenović i Miša Janketić.

Direktor Glumačkih svečanosti Dragi Ivić podsetio je da se u Požarevcu održavaju još dva (amaterska) festivala, „U čast Živke Matić“ i „Milivojev štap i šešir“.

 

JEDNA statueta

– Žiri dodeljuje samo jednu, glavnu nagradu. Statueta se uručuje za ostvarenje koje, na neki način, predstavlja zbir jedne umetničke karijere. Zato što se ponekad apstrahuju drugi segmenti predstave, ovde se pre svega vrednuje glumačko umeće – ističe Bradić.