Ljubicevo Ljubicevski Most Morava

Dan planete Zemlje, u Srbiji akcija čišćenja na 150 lokacija

Društvo Požarevac Vesti Zanimljivost

Svetski Dan planete Zemlje slavi se 53. put u više od 190 zemalja. Tim povodom na 150 lokacija u Srbiji danas se održava akcija „Zavrni rukave“. Svetska fondacija za zaštitu prirode upozorava da se godišnje ilegalno iseče šuma površine Portugalije, što kao direktnu posledicu ima još pogubnije klimatske promene i veći procenat gubitka bioraznolikosti.

Svake godine, 22. aprila, proslavlja se Dan planete Zemlje, koji se organizuje u 190 zemalja. Cilj proslave je da se pre svega podigne svest o važnosti zaštite životne sredine, biljnog i životinjskog sveta.

U Srbiji se takođe sprovodi akcija čišćenja „Zavrni rukave”, tokom koje će građani i volonteri očistiti 150 lokacija u zemlji.

Cilj je ne samo da se čisti već i da se radi na razvoju svesti, a u akciji učestvuje veliki broj dece. Jedan od najvećih ekoloških problema naše zemlje su divlje deponije kojih, prema nekim procenama, ima oko 20.000.

Godišnje posečemo šume površine Portugalije

Uprkos brojnim dogovorima i svetskim sporazumima koji se odnose na zaustavljanje porasta globalne prosečne temperature na 1,5 stepeni iznad predindustrijskog nivoa i proglašavanja 30 odsto teritorije planete Zemlje za zaštićeno područje, podaci pokazuju upravo suprotno. „Pluća planete“ Zemlje polako odumiru, a za to smo sami krivi, poručuju iz Svetske fondacije za prirodu.

Svesni ubrzanih klimatskih promena i gubitka biodiverziteta, što je dokumentovano i u poslednjem Izveštaju o stanju planete, Svetski fond za zaštitu prirode apeluje na sve donosioce odluka, korporacije i građane da prestanu sa neograničenom upotrebom i zloupotrebom prirodnih resursa koji su na ivici da budu sasvim iscrpljeni i preusmere se na održive izvore energije.

„Dan planete Zemlje je prilika da se osvrnemo na šume – pluća svih nas, zahvaljujući kojima dišemo i dalje imamo priliku da uživamo, ali i borimo se za zdravu planetu. Nikako ne smemo da zaboravimo i druge resurse koje uzimamo zdravo za gotovo poput vode i vazduha i da promenimo svoj odnos s prirodom“, istakla je Nataša Kalauz, izvršna direktorka Svetske fondacije za prirodu Adrija.