Vaznesenje Gospodnje Spasovdan 3

Danas je Spasovdan

DRUŠTVO VESTI

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik Vaznesenja gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada se Isus Hrist vazneo na nebo. Spasovdan je slava manastira Visoki Dečani, Banjaluke, Nevesinja, Istočnog Novog Sarajeva

Prema hrišćanskom verovanju, vaskrsenjem Hristos je pokazao da je jači od smrti i 40 dana kasnije njegovi su se učenici nalazili za trpezom.

og dana Hristos im se ponovo javio i rekao: „Idite po svemu svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen“.

Hristos im je obećao Duha Utešitelja i zapovedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima, i tako su mogli preneti Hristovu veru u svet i time ljude spasavati u veri.

Odatle je potekao naziv Spasovdan, jedan od 10 praznika koji je posvećen Isusu Hristu i uvek se slavi u četvrtak.

Prema verovanju, Hristos je podignutih ruku blagoslovio učenike, nakon čega se počeo uznositi na nebo, čime se, završivši delo spasenja, vratio Bogu na nebesima.

Spasovdan je krsna slava grada Beograda, kojom se čuva spomen na dan 1403. godine kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom.

Takođe, Spasovdan je slava manastira Visoki Dečani, Banjaluke, Nevesinja, Istočnog Novog Sarajeva.

Koliki je značaj Spasovdana za srpski narod, govori podatak da je najstariji istorijsko-pravni dokument srpske srednjevekovne države Dušanov zakonik obnarodovan baš na Spasovdan 1349. godine.

Patrijarh Porfirije služi liturgiju

Patrijarh Porfirije služi jutros, na praznik Spasovdan, arhijerejsku liturgiju, u prisustvu velikog broja vernika.

Luturgija je počela u devet sati, a patrijarh će povodom gradske slave u 14 sati osveštati i prelomiti slavski kolač u prisustvu čelnika grada Beograda. Patrijarh je sinoć u Vaznesenjskoj crkvi dočekao kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog, koji su uneli pripadnici Garde Vojske Srbije, nakon čega je usledilo praznično bdenije.

Na večerašnjoj Spasovdanskoj litiji koja je planirana od 19 sati na čelu kolone biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja Srpskog, a narod će se kretati od Vaznesenjske crkve do Svetosavskog hrama.

Tokom litije, na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, biće služen pomen stradalim đacima u OŠ „Vladislav Ribnikar“ kao i nastradalima u Mladenovcu.

Na kraju litije, patrijarh srpski će pred Hramom svetog Save služiti moleban za decu i narod srpski.

Na čelu Spasovdanske litije, koja će se kretati gradskim ulicama, od Vaznesenjskog do Svetosavskog sabornog hrama, biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja.

Na čelu litije biće patrijarh Porfirije i sveštenstvo.