Danas počinju Amaterske glumačke svečanosti „Milivojev štap i šešir“

Kultura

Izvanredna produkcija dramskih amatera Požarevac – U Centru za kulturu u Požarevcu danas počinju Amaterske glumačke svečanosti „Milivojev štap i šešir“, trinaeste po redu. Festival će otvoriti glumci „Studija Bis“ iz Beograda, izvođenjem predstave „Galeb Džonatan Livingston“ Ričarda Baha, u režiji Maje Bunjac.
U takmičarskom delu festivala, po svećenom nekadašnjem prvaku beo gradskog JDP-a Milivoju Živanoviću (1900 – 1976), biće prikazane još pet predstava: „Epitaf“ Dore del Bjanko -Kamerna scena „Mika Antić“ iz Sente, „Era ožalošćenih“ po motivima dela Branislava Nušića – Akademsko pozo rište SKC Kragujevac, „Dr Šuster“ Dušana Kovačevića – „Milanovačko ama tersko pozorište“ Gornji Milanovac I „Maratonci trče počasni krug“ Dušana Kovačevića – AP „Milivoje Živanović“ Požarevac.
– Ove godine produkcija dramskih amatera u Srbiji je bila izvanredna, i to takva da smo bili u iskušenju da festival produžimo za jedan ili dva dana.
Ostale su van konkurencije takve predstave kao što su recimo Klaustofobič-na komedija, Generalna proba samou bistva, Prosjačka opera… ali će one doći tokom našeg repertoara i razmene, te ćemo nadoknaditi ono što nismo mogli na festivalu, rekao je Dragi Ivić direktor Centra za kulturu Požarevac na prigodnoj konferenciji za medije.
Kako je Ivić rekao, ovogodišnji žiri čine Nenad Despotović, pokretač i jedan od animatora kulturnog života, ujedno I jedan od osnivača pozorišta Castellum, Bojan Gačević urednik u CZK Požarevac i Svetlana Mitrović, glumica.
U okviru pratećeg programa festi vala, u subotu 25. februara, u 12 sati, biće igrana predstava za decu „Maša I medved“, dok će na sam dan otvara nja festivala 24. februara, od 19.30 sa ti, biti otvorena izložba lekara Marka Stevanića – fotografije iz vazduha. Sve predstave počinju u 20 časova a ulaznice, po ceni od 250 dinara, mogu se kupiti na biletarnici Centra za kulturu.
Nakon svake predstave najboljem glumcu dodeljivaće se replika Milivo jevog štapa, dok će na kraju festival najuspešnijem među njima pripasti I replika šešira čuvenog glumca. U cast pobednika, završne večeri odigraće se predstava „Srpska drama“ Siniše Kovačevića, u izvođenju glumaca AP KUD „Obilić“ iz Krnjeva.

Profesionalci početkom aprila
Za vreme trajanja festivala, u posebnoj vitrini u holu Centra za kulturu biće izloženi originalni Mili vojevi štap i šešir, pored koje će, kao počasna straža, svake večeri stajati kostimirani glumci gostu juće predstave. Festival „Milivojev štap i šešir“ posvećen je amaterskim pozorištima, dok su profe sionalnim namenjeni „Milivojevi dani“, koji se svake godine održavaju početkom aprila.