Grad Požarevac Logo 01

Dobitnici Povelje kulture Grada Požarevca

DRUŠTVO KULTURA POŽAREVAC VESTI

Na sastanku održanom 28.11.2023. godine, Žiri za izbor dobitnika Povelje kulture u sastavu: Vera Zarić Mitrović, direktor Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu, Ljiljana Dabić, upravnik Fondacije Milenin dom, Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja Požarevac i Galina Pavlenko Perić, direktor Centra za kulturu Požarevac, pregledao je sve pristigle predloge, i doneo

O D L U K U

Dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu su:

Slavomir Bata Radovanović, magistar tehnologije;

Jelena M. Ilić, profesor razredne nastave;

Kulturno-umetničko društvo „Mladost“, Poljana.

O B R A Z L O Ž E Nj E

Mr Slavomir Bata Radovanović (1953.), iz Požarevca, završio je Matematičku gimnaziju i Tehnološki fakultet u Beogradu, na kome je i magistrirao.

Dugi niz godina bavio se muzikom i to najpre u požarevačkoj grupi „Marke“, a zatim u mnogim grupama, među kojima „Pepel in kri“ (predstavljala Jugoslaviju na takmičenju Pesma evrovizije) i „Zebra“ , sa kojom je snimio album u Londonu, a zatim još dva albuma za RTV Beograd. Svirao je sa mnogim poznatim muzičarima i bio u bendovima koji su pratili Slađanu Milošević i Beti Đorđević. Sa Lazom Ristovskim izabran je da pohađa akademiju za hemond orguljaše u Hamburgu.

Krajem osamdesetih osniva bend „Kao Bang“, koji izdaje album za izdavačku kuću Diskos. Godine 1994. osniva klub „KB“, koji po bendu dobija ime, sa idejom da promoviše i pravi programe alternativne urbane kulture. Tokom godina u klubu su organizovani koncerti, promocije knjiga i likovne izložbe mnogih stvaralaca. U klubu KB koncerte su imale grupe iz Engleske, Škotske, Irske, Njujorka, Kalifornije, Izraela, Rusije, Ukrajine, Australije, Švedske, Danske, Holandije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i mnogih drugih država. Svoje nastupe u ovom klubu imali su svi značajni bendovi domaće i regionalne rok scene: Van Gog, Disciplina kičme, Električni orgazam, Hladno pivo, SARS, Brkovi, Psihomodopop i mnogi drugi. Organizovao je Međunarodni festival alternativne kulture Refrakt. Reportažu o klubu napravio je i britanski kanal BBC World.

Takođe je i komponovao i svirao numere za takmičenje „Igrice bez granica“ za decu predškolskog i školskog uzrasta u našem gradu.

Svojim predanim radom omogućio je da građani Požarevca uživaju u umetničkom i muzičkom izrazu izvođača iz celog sveta. Dao je doprinos stvaranju i negovanju rok kulture Grada Požarevca i nemerljivu podršku afirmaciji lokalnih grupa i bendova.

Jelena M. Ilić – Lela (1973.), profesor razredne nastave iz Požarevca, obrazovanje je sticala u OŠ „D. Obradović“, gde i sada radi, Gimnaziji, Pedagoškoj akademiji u Beogradu i na Učiteljskom fakultetu u Vranju.

Od školskih dana učestvuje u manifestacijama negovanja kulture sećanja: Pripremala je i realizovala akademije povodom obeležavanja Dana JNA, te je dobitnik Zahvalnice Vojske Jugoslavije, u manifestacijama povodom Oslobođenja Požarevca, Dana borca i programima za učesnike NOB-a. Godine 1999. ispred 1.500 učenika i prosvetnih radnika Grada Požarevca govori na protestvnom skupu protiv NATO bombardovanja, a kao član ženske reprezentacije SR Jugoslavije u bilijaru, učestvuje u takmičenju „Sportom protiv nasilja“. Ove, 2023. godine, sa Udruženjem potomaka ratnika 1912 – 1920, kao član delegacije učenika i nastavnika Grada Požarevca, učestvuje u zvaničnoj ceremoniji obeležavanja 107 godina iskrcavanja srpske vojske na ostrva Krf i Vido, kao i 105 godina proboja Solunskog fronta.

Dugogodišnji je voditelj mnogobrojnih manifestacija u gradu. Povodom LjKI, u ulozi Milene Pavlović Barili, učesnik je defilea nekoliko godina. U periodu 1991-2012. bila je asistent u Plesnoj školi „Bolero“ rukovodeći radom učenika mlađeg uzrasta asistirajući u radu sa polaznicima škole plesa za odrasle. Pripremala je koreografije učenika za Požarevački karneval. Za svoje koreografije na festivalskim priredbama višestruko je nagrađivana.

U periodu 1991- 2004. svoju ljubav prema poeziji i kazivanju stihova iskazuje kao član „Teatra poezije“, u okviru Centra za kulturu Požarevac, nastupajući širom Srbije. Omaž Teatra poezije posvećen Sergeju Jesenjinu, izveden je i u Ruskom domu, u Beogradu.

Nekadašnji je rukovodilac sekcije besedništva u školi, čiji su polaznici osvajali prva mesta na takmičenju. Petnaest godina rukovodi radom recitatorske sekcije u svojoj školi. Od 2014. godine je saradnik Kulturno-prosvetne zajednice za organizaciju i realizaciju Opštinske smotre recitatora i stalni član žirija, a na Okružnom takmičenju u Žagubici 2017. godine bila je predstavnik opštine Požarevac. Takođe, bila je član žirija Amaterskih glumačkih svečanosti.

Dobitnik je Zahvalnice škole i Priznanja Grada Požarevca povodom Dana radnika u obrazovanju 2020. godine za ostvarene izuzetne rezultate u vaspitno-obrazovnom radu.

Kulturno-umetničko društvo „Mladost“ iz Poljane, osnovano je 1933. godine, a u kontinuitetu aktivno radi od 2001. godine.

Danas broji 80 članova okupljenih u tri selekcije igrača, kao i 30 članova etno sekcije. Sve probe društvo obavlja u prostorijama Doma Kuture u Poljani, a u velikoj sali se organizuju koncerti.

KUD aktivno gostuje u inostranstvu i sarađuje sa dijasporom, gostuje u Republici Srpskoj, Grčkoj, Bugarskoj. Stalni je učesnik Balkan Folk festa koji se održava u Bugarskoj. KUD „Mladost“ organizuje koncerte u saradnji sa drugim KUD-ovima i institucijama, kao i humanitarne koncerte, kad god se ukaže potreba, negujući kroz sve ove aktivnosti kod mladih kulturu saradnje i brige o drugima.

Manifestacije važne za KUD su Sestroljinski dani Preobraženja i Uskrašnji etno festival.Sestroljinski dani Preobraženja prvi put su održani 2001. godine i proslavljaju se 18. i 19. avgusta svake godine. Etno sekcija KUD-a je jedan od organizatora i realizatora ove manifestacije.

Uskršnji etno festival je međunarodna manifestacija koja se održava od 2004. godine tradicionalno na drugi dan Uskrsa. Cilj manifestacije je očuvanje tradicije, običaja i kulturnog nasleđa našeg naroda, kao i nacionalnog indetiteta. Ovo je jedina manifestacija koju organizuje Turistička organizacija grada Požarevca, a koja je smeštena van urbanog dela grada.

KUD „Mladost“ je dobitnik velikog broja priznanja i pehara, a poslednji veliki uspeh je osvojeno prvo mesto na Međunarodnom festivalu folklora, održanom ove godine u San Remu.

KPZ Grada Požarevca