Evropa

Duh Evrope u tvom domu – 5 detalja koje svi primete

DRUŠTVO VESTI

Ako se ikada zapitate šta to čini evropski stil uređenja domova tako specifičnim i prepoznatljivim, odgovor leži u detaljima. Ova estetika proizilazi iz kombinovanja elegancije, minimalizma i funkcionalnosti, ali i nekoliko ključnih elemenata koji čine evropski stil prepoznatljivim.

Ovde ćemo se usredsrediti na pet detalja koji će vam pomoći da unesete duh Evrope u svoj dom.

Prirodni materijali

Prvi element koji čini moderni stil uređenja lako prepoznatljivim su prirodni materijali. Kamen, drvo, koža, metal i staklo su glavni materijali koji se koriste. Ovi materijali su izdržljivi i imaju dug životni vek, što ih čini izvrsnim izborom za dugoročno uređenje vašeg doma.

Uz to, kombinovanje različitih prirodnih materijala može stvoriti zanimljive teksture i kontraste u prostoru. Na primer, drvo i kamen mogu se kombinovati za stvaranje rustičnog i prirodnog izgleda, dok se metal i staklo mogu koristiti za dodavanje modernog izgleda.

Minimalizam u uređenju

Jedan od najprepoznatljivijih elemenata modernog evropskog stila uređenja jeste minimalizam. To se vidi u svedenim detaljima i jednostavnosti u dizajnu. Moderni evropski stil ne naglašava raskoš i preterivanje, već se fokusira na funkcionalnost i praktičnost. Kada uređujete svoj dom u ovom stilu, usredsredite se na osnovne elemente poput kvalitetnih komada nameštaja, neutralnih boja i tekstura koje će se lako kombinovati.

Ako Vas ova tema interesuje, sjajna tema za istraživanje je danski minimalizam – jedan od najpopularnijih stilova uređenja prostora u svetu. On se karakteriše minimalističkim i jednostavnim dizajnom, sa naglaskom na funkcionalnost i udobnost. Ovaj stil koristi prirodne materijale poput drveta, kože i vune, koji prostoru daju toplinu i prirodnu lepotu. Danski minimalizam se fokusira na jednostavnost i skromnost, sa minimalnom upotrebom dekorativnih detalja.

Prirodno svetlo

Evropski stil uređenja ne bi bio potpun bez prirodnog svetla. Veliki prozori su karakteristični za ovaj stil i omogućavaju puno prirodne svetlosti da uđe u prostoriju, čineći je svetlijom i osvežavajućom.

Prirodno svetlo takođe pozitivno utiče na raspoloženje, pomažući u smanjenju stresa i anksioznosti, što je od velike važnosti u savremenom društvu.  Prirodno svetlo takođe pomaže u smanjenju računa za struju, jer nema potrebe za stalnim uključivanjem veštačkog osvetljenja tokom dana. Osim toga, veliki prozori omogućavaju predivne poglede na spoljni svet i mogu biti fokus prostorije.

Dobra ideja su i krovni prozori koji Vam omogućavaju da i potkrovlje učinite urbanim džepom. Oni su najznačajniji u zimskim danima kada je dnevna svetlost ograničena ai zato što mogu transformisati tamne i skučene prostore u moderne i funkcionalne ambijente.

Ako želite da unesete duh Evrope u svoj dom, pokušajte da povećate prirodno svetlo u prostoru. To možete uraditi tako što ćete zameniti tamne zavese svetlijim i providnijim, dodati ogledala koja će reflektovati svetlost ili čak instalirati veće prozore ako je to moguće.

Elegancija u detaljima

Ovo se odnosi na sve od detalja na komadima nameštaja, do malih dekorativnih elemenata. Evropski stil je poznat po korišćenju dekorativnih elemenata poput satova, slika, vaza, lampi i ogledala koji će oplemeniti prostor, bez da ga učine prenatrpanim. Kada birate ove detalje, obratite pažnju na kvalitet, jednostavnost i eleganciju.

Neutralne boje

Neutralne boje su glavni element ovog stila. Bela, siva, bež, smeđa i crna su osnovne boje koje se koriste u ovom stilu, a one mogu biti kombinovane na različite načine kako bi se postigao željeni efekat.

Kada se koriste neutralne boje, važno je obratiti pažnju na teksture i materijale koji se koriste u uređenju prostora. Upotreba različitih materijala može dati prostoru dubinu i dimenziju, što je važno u minimalističkom evropskom stilu.

Na primer, u prostoriji sa belim zidovima i nameštajem, drveni podovi mogu dodati toplinu i prirodnu lepotu u prostor.  Takođe, kombinovanje različitih materijala može stvoriti kontraste u prostoru, što može biti veoma vizualno privlačno.

Možete iskoristiti i elemente poput svetlog tepiha od prirodnog vlakna sa tamnom kožnom garniturom za sedenje kako biste kreirali zanimljiv kontrast u prostoru.

Još jedan način da se neutralne boje upotrebe na zanimljiv način je kroz korišćenje različitih nijansi iste boje. Na primer, korišćenje različitih nijansi sive može dati prostoru teksturu i dubinu, ili kombinovanje neutralnih boja sa nekoliko detalja u drugim bojama može dodati interesantne akcente u prostor i učiniti ga vizualno privlačnijim.

Kada se koriste neutralne boje u modernom evropskom stilu, važno je držati se jednostavnosti i minimalizma. Nameštaj sa jednostavnim linijama, bez suvišnih detalja, je ključan element ovog stila.

 

Milana Relić