Vimini Denc 01

Festival savremenog plesa Dancing Histor(y)ies u Arheološkom parku Viminacijum u periodu od 24. do 26. juna

INFO KOSTOLAC KULTURA POŽAREVAC VESTI

Prvi internacionalni festival savremenog plesa „Pomeranje granica“ biće održan od 24. do 26. juna u Arheološkom parku Viminacijum.

Arheološki park Viminacium biće domaćin još jednog festivala, koji će ove godine bti održan prvi put. Reč je o prvom internacionalnom festivalu savremenog plesa, koji će okupiti učesnike iz Češke, Bugarske, Švedske.

Tema prvog festivala nosi naziv „Removing Borders“ (Prevazilaženje granica). Ideja za ovu temu potekla je od Živka Želiaskova, člana Plesnog centra Derida, koji je bio inspirisan Mauzolejom.

„Mauzolej predstavlja granicu između života i smrti. Dok smo mi kao posetioci na površini, da bismo videli grobnice koje se nalaze pet metara ispod zemlje, moramo da se spustimo u podzemni svet. To je suptilna granica između života i smrti, igra između Erosa i Tanatosa. Ne možemo zanemariti ni svakodnevne granice koje se odnose na društvene, rodne i etničke razlike. Ovim festivalom želimo da pokažemo da granica nema i da umetnost i nasleđe imaju moć da ih prevaziđu“, rekla je Anđelković Grašar.

Prvi internacionalni festival savremenog plesa Dancing Histor(y)ies projekta pod sloganom ReMOVING Borders/Pomeranje granica koji će se održati u Arheološkom parku Viminacijum u periodu od 24. do 26. juna 2024. godine.

Hanna Magdalena Gödl iz Švedske (ilDance) je istakla na konferenciji:

„Naš performans se zove „I dalje pomeramo svoja tela“ i pravljen je specijalno za amfiteatar. Tako da smo tokom rada sa lokalnom zajednicom „pokupili“ inspiraciju i na osnovu toga pravili pokrete.“

Vimini Denc 02
Foto: P.J.

Michaela Kadlčíková predstavnica plesne grupe 420PEOPLE iz Češke je rekla:

„Dolazili smo ovde tri puta na različite radionice na kojima smo se inspirisali. Radili smo mnogo sa Plesnim klubom „Bolero“ iz Požarevca i zajedno učestvovali u kokreaciji pokreta za naš performans, jer smo želeli i njih da uključimo u sam proces rada“.

Projekat je sufinansiran sredstvima EU kroz program Kreativna Evropa i usmeren je na promovisanje arheoloških nalazišta kroz izvođačke umetnosti.

Atanas Maev, iz Bugarske plesne grupe DERIDA je istakao:

„Smatram da kroz umetnost stvaramo jedan novi svet, jer za ovaj deo Evrope veoma bitan kao kulturno nasleđe i sada je prava prilika da to i pokažemo“.

Cilj Festivala je stvaranje evropskog dijaloga koji proizilazi iz susreta južnog mediteranskog područja gde se nalaze kulturni lokaliteti Španija, Italija, Grčka, Republika Srbija sa severom, centrom i istočnom Evropom.Program Dh 001

Ovakav spektakularni artistički događaj prvi put će se održati u ovom delu Evrope, i pored bogatog celodnevnog programa u večernjim satima predstaviće tri potpuno nove produkcije savremenog plesa, nastale kao rezultat saradnje umetničkih-plesnih grupa, arheološkog nalazišta Viminacijum i lokalne zajednice Kostolca i Požarevca.

Koordinator festivala, Predrag Paunović, istakao je da publika na festivalu neće biti samo pasivni posmatrači performansa, već će biti aktivno uključena kroz radionice.

Festival „Dancing Histor(y)ies“, koji će se održati od 24. do 26. juna u Arheološkom parku Viminacijum, posetioci će moći da prate potpuno besplatno. Za posetioce koji nemaju prevoz, organizataori su obezbedili autobus koji će prevoziti posetioce. Autobus će u ponedeljak i utorak ispred hotela Dunav poći putem Viminacijuma u 19 časova a u sredu u 17 časova, takođe ispred hotela Dunav.

Karta Viminacijum

Karte su potpuno besplatne ali su organizatori na konferenciji za medije napomenuli da posetioci ovog festivala treba da posete njihov sajt, skinu i odštampaju karte i tako obezbede sebi ulaz na ovaj festival.

Autor: SatTv/Poportal

Foto:P.J.