DŽABA STE KREČILI: Požarevačku školu triput malali u potrazi za pravom bojom?!

VESTI

Osnovna škola „Kralj Aleksandar Prvi“ u Požarevcu za četiri meseca tri puta je krečena u potrazi za pravom bojom, prenose lokalni mediji.

Direktor škole Goran Seger rekao je da u čitavoj priči „nema politike“, ali lokalni radio prenosi da kombinacije boja „neodoljivo podsećaju na obeležja pojedinih stranaka“.

Zapadni zid je najpre ofarban u plavo-žutu kombinaciju, a ovih dana je veći deo žutih delova prefarban u crveno.
Uprava škole „Kralj Aleksandar Prvi“ je 2011. godine odlučila da konkuriše kod Ministarstva prosvete i da uz pomoć novca Evropske investicione banke obnovi dotrajalu fasadu, koja je poslednji put osvežena 1978. godine.

Seger rekao je da je investicija isplativa na period od sedam godina, kroz uštede u grejanju i električnoj energiji.
„Ulaganja su potpuno opravdana jer sa 10 centimetara termo-izolacione fasade škola više ne mora da brine o kvalitetu grejanja“, istakao je Seger.

Radovi na uređenju škole počeli su 16. novembra, predračun je bio 16,5 miliona dinara i rok za okončanje radova četiri meseca. Do početka zime završen je zapadni zid, a škola se novim izgledom pohvalila i na društvenim mrežama.

Boje se navodno nisu svidele „pojedincima“, pa su u unutrašnjem dvorištu škole radovi nastavljeni sa drugačijom kombinacijom boja. Majstori su se pre nekoliko dana vratili na zapadni zid i veći deo žutih površina prekrečili u crveno.

Direktor škole kaže da o bojama nije odlučivala škola, već grupa arhitekata i podsetio da je investicija planirana još 2011. godine. Seger je potvrdio da je namera bila da se škola ofarba u „kraljevsko plave i oker tonove“. On je objasnio da prva boja predstavlja školu, a druga Požarevac. Gradska uprava je zaključile da boje nisu usklađene pa je posredstvom koordinatora naloženo da se boja fasade uskladi s okolinom.

Seger je naveo da ne zna da li će i u kojoj meri prekrečeni delovi fasade uticati na cenu investicije, ali da „grad i škola zbog toga nemaju štetu“ jer se investicija sprovodi preko ministarstva, novcem Evropske investicione banke.

Извор: (FOTO) DŽABA STE KREČILI: Požarevačku školu triput malali u potrazi za pravom bojom?! – Kurir