Redžić

Igrač Mladog radnika 1926 član reprezentacije Zapadne Srbije

BRANIČEVSKI OKRUG POŽAREVAC SPORT VESTI

Prvotimac Mladog radnika 1926 Svetozar Redžić je dobio poziv da bude član reprezentacije Zapadne Srbije na kvalifikacionom turniru Fudbalskog saveza Srbije za UEFA regionalni kup.

Reprezentacija Zapadne Srbije se u polufinalu turnira sastala sa timom reprezentacije Beograda. Beograđani su slavili sa 2:1 golovima Aleksandra Zečevića i Filipa Ristića, dok je jedini gol za Zapadnu Srbiju postigao Aleksandar Đorđević. Reprezentacija Beograda plasirala se u finale kvalifikacionog turnira gde će se sastati sa reprezentacijom Vojvodine koja je slavila protiv reprezentacije Istočne Srbije sa 4:1. Finale se igra danas od 19 časova.

Ko može biti član amaterske reprezentacije regiona Srbije?

Da bi neki fudbaler bio član amaterske reprezentacije, neophodno je da ispunjava sledeće uslove: da je stariji od 19 godina i mlađi od 40 godina, da je poslednje dve godine bio u klubu sa teritorije regiona Srbije, da nikada nije igrao Super ili Prvu ligu Srbije, da nikada nije potpisao profesionalni ugovor.

Šta je UEFA regionalni kup?

UEFA Kup regiona je UEFA-ino takmičenje za amaterske fudbalske klubove u Evropi. Pre njega amatersko takmičenje UEFA-e je bilo UEFA kup amatera koji je oformljen 1966. ali ukinut 1978. Usled nedostataka takmičenja u amaterskoj konkurenciji UEFA se 1996. godine odlučila za formiranje ove lige. 1999. je prva godina u kojoj se igralo ovo takmičenje.

Najuspešnija zemlja sa svojim timovima je Španija.

Svaka od 53 zemalja Evrope članica UEFA, može uključiti svoj tim u ovu ligu. Uslov je da se taj tim kroz domaća takmičenja izborio za status najbolje ekipe u zemlji, odnosno da je šampion svoje zemlje u amaterskoj konkurenciji. U početnoj fazi 1999. godine učestvovale su 32 zemlje, ali s obzirom na povećano interesovanje povećao se i broj zemalja. 2001. godine je uveden plej-of, dok su 2005. godine uvedene i kvalifikacije.

Tako danas imamo klasičan format sličan kao kod drugih fudbalskih takmičenja gde se prvo igraju kvalifikacije, a kasnije dolazi grupna faza. Najbolje plasirani po grupama se plasiraju u plej-of. Po eliminacijonom sistemom se takmičenje privodi do kraja.