1280px Into The Jaws Of Death 23 0455m Edit

ISKRCAVANJE U NORMANDIJI; MASAKR NA PLAŽI „OMAHA“

Čas istorije
„Nek Bog ima milosti za moje neprijatelje
 jer je ja neću imati!“
General George S. Patton
harizmatični američki vojskovođa

 

Svaki pravi igrač FPS igara, kao što su BATTLEFIELD i CALL OF DUTY, zna koliko je užasan bio II svetski rat. A jedan od najtežih nivoa u tim igrama je operacija „OVERLORD“ tj. iskrcavanje u Normandiji 6. juna 1944. g. Za razliku od sektora „Utah“ i „Gold“, gde je nemački otpor bio vrlo slab, da su se saveznici, čak, razočarali, na plaži „Omaha“ došlo je do klanice kakvu ni najgori američki pesimisti nisu mogli predvideti. Zbog toga, koji gejmer pređe ovaj nivo, praktično je završio igricu.

Čim su se na prvim desantnim čamcima spustili mostovi za izlaz, nastao je pakao! Nemački mitraljezi su sejali kišu olova po nesrećnim Amerikancima! Neprecizna bombardovanja iz vazduha i sa mora nisu nanela skoro nikakvu štetu nemačkom „Atlantskom bedemu“ na sektoru „Omaha“.

Među neiskusnim američkim vojnicima je nastao haos! Većina ih je nastradala odmah u plićaku. Oni koji su nekako dotrčali do malih nasipa na obali i našli kakav – takav zaklon, nisu mogli ni da pomole nos od žestoke vatre, a kamoli da izvrše juriš na neprijateljske bunkere.

U trenutku najvećeg očajanja, kad je bilo očigledno da će saveznici na plaži „Omaha“ pretpeti težak poraz, desilo se pravo čudo. Na plažu je neplanirano stigao 5. rendžerski bataljon, koji je trebalo da se iskrca 6 km zapadno i zauzme brdo Point du Hoc.

Da li su namerno preusmereni ili su zalutali greškom navigatora, i iskrcali se na pogrešnom mestu, ostaje misterija. Ali pre će biti da su totalno promašili mesto iskrcavanja, samo Amerikanci više vole da je njihova pobeda plod veličanstvenog taktičkog manevra, a ne slučajnosti, da ne kažem – gluposti.

U svakom slučaju, ovi veterani invazije na Siciliju, elita američke pešadije, pokreću svoje obezglavljene saborce. Rendžeri odlučno jurišaju i zauzimaju prvi nemački bunker. Posle tog, otpozadi neutrališu i ostale nemačke položaje jedan po jedan.

Do kraja dana plaža je zauzeta i napravljen je mali mostobran. Oko 34 000 uglavnom neiskusnih vojnika nikad ne bi to uradili, i verovatno bi svi izginuli, da nije bilo par stotina zalutalih rendžera, koji nisu ni trebali da se tu iskrcaju.

Zauzimanje plaže „Omaha“ Amerikanci su skupo platili. Procene se kreću od 2.000 do 4.000 mrtvih, ali tačna cifra se vešto krije i samo pretpostavlja.

E sad, kad budete opet igrali kompjuterske igre, pomislite kako je bilo onima koji su to stvarno prošli!

Latest posts by Vladimir Rajčić (see all)