3. Arhiv Pozarevac Poseta Skola 2024.

Istorijski arhiv posetili su đaci Medicinske, Ekonomsko-trgovinske i Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požarevca

DRUŠTVO POŽAREVAC VESTI

Istorijski arhiv Požarevac su posetili đaci Medicinske, Ekonomsko-trgovinske i Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Požarevac, zajedno sa profesorima istorije, srpskog jezika i književnosti, turističko-hotelijerskih predmeta i solfeđa Draganom Icićem, Marijom Zaputil, Milenom Đurđević Zlatar, Jelenom Nikić i Jelenom Milenković.

6. Arhiv Pozarevac Poseta Skola

Prilikom posete, osim upoznavanja sa istorijatom i radom Istorijskog arhiva Požarevac, đaci su imali priliku i da razgledaju stalne izložbe „Požarevac na starim fotografijama” i „Kroz odabranu arhivsku građu, 1880-1980“, u pratnji arhivskih poslenika Mirjane Stepanović, Nataše Milošević Dulić, Milana Stankovića i Slobodanke Cvetković. Predstavljen im je i deo fonda „Stara i retka knjiga 1752-1864“.
Poseta učenika druge godine Ekonomsko-trgovinske škole – smer turističko-hotelijerski tehničari, realizovana je kao deo stručne prakse u saradnji sa Narodnim muzejom Požarevac.

5. Arhiv Pozarevac Poseta Skola
Poseta đaka odvijala se u okviru ambijentalne nastave koja se realizuje kroz uspešnu saradnju Istorijskog arhiva Požarevac i požarevačkih osnovnih i srednjih škola. Ova aktivnost realizuje se u cilju ostvarivanja vaspitno-obrazovne funkcije Arhiva i njegovog otvaranja prema javnosti, kao i u cilju edukacije dece školskog uzrasta, podizanja svesti o značaju arhivske građe za istoriju grada, tradiciju i kulturu našeg naroda. Ona predstavlja i značaj odnosno vrednost za škole, jer se kroz nju istorija i pisana kulturna baština doživljava na dinamičan način.