vizuelni_skandal

Istorijski arhiv Požarevac: Izložba ratnih plakata u Muzeju „21. oktobar“ u Kragujevcu

Kultura Vesti

Izložba Istorijskog arhiva Požarevac „Plakat – „vizuelni skandal“, odjek stvarnosti i glasnik propagande, 1941-1944“, autorki dr Jasmine Nikolić i dr Dragane Miloradović, gostuje u Muzeju „21. oktobar“ u Kragujevcu, u periodu od 19. oktobra do 19. novembra 2020, u okviru Oktobarskih svečanosti Grada Kragujevca i Spomen-parka „Kragujevački oktobar“, kojom se baštini kultura sećanja na građane Kragujevca stradale u streljanjima 19, 20. i 21. oktobra 1941.

Postavka dolazi iz Istorijskog arhiva Požarevca i donosi arhivske dokumente odnosno zbirku ratnih plakata koji su u to vreme imali snažnu političko propagandnu poruku.

Plakat tokom Drugog svetskog rata je svojevrsni glasnik propagande. Plakat je predstavljen kao samostalni učesnik u saznajnom postupku shvatanja prošlosti, u funkciji prvorazrednog istorijskog izvora i vrednog arhivskog eksponata.

Bio je upućen stanovništvu koje su većinom činili radnici i seljaci, distribuiran na vidnim javnim mestima.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici Istorijskog arhiva Požarevca, članovi Gradskog veća ovog grada, kao predstavnici kragujevačke lokalne samouprave. Postavku je otvorila prof. dr SlavicaĐukić Dejanović.

Vreme Drugog svetskog rata obeleženo je izuzetnim nabojem događaja.Reč je o periodu demografske, ekonomske, vojne destrukcije, ideoloških manipulacija, masovnih stratišta, pogroma stanovništva, policijskih hajki, sve do apsurda oružanog konflikta.

Tragovi ovakve stvarnosti pothranjeni su u ahrivskoj zbirci Istorijskog arhiva Požarevca koju ova izložba predstavlja.

U godini kada svet obeležava 75 godina od pobede nad fašizmom Istorijski arhiv Požarevca građu predstavlja prvi put pred kragujevačkom publikom.

Plakat u doba Drugog svetskog rata kao odraz stvarnosti govori jezikom svog vremena.

Prenosi poruke stanovništvu koje su činili radnici, seljaci i ubeđuje ih da je ispravan put odricanja od svoje države i naroda. U službi je jake propagande.

Dokumentarna postavka Istorijskog arhiva Požrevca o ratnom plakatu u Drugom svetskom ratu za posetioce je otvorena tokom dana u Muzeju „21.oktobar“ uz primenu epidemioloških mera i ograničenog broja posetilaca kojih u isto vreme u galerijskom prostoru ne može biti više od 10.

Organizator gostovanja izložbe plakata iz zbirke Istorijskog arhiva Požarevac je Spomen-park „Kragujevački oktobar“ u Kragujevcu.

 

Autor:RTK Slađana Obradović Čukarić /Poportal