Na konferenciji za medije Pokreta Jasno i glasno danas su govorili Jelena Vukazić i Marija Simić Lazarević. Medijima se obratio i Stefan Vukić, član ekološkog društva Prijatelji Čačalice, koji je posle pojavljivanja na N1 televiziji gde je izneo probleme sa kojima se susretao kako on, tako i njegove kolege, dobio otkaz u JP „Srbijašume“.

„Iz naših iskustava, iskustava nas troje koji se ovde nalazimo, znamo da je najrasprostranjenija vrsta mobinga ona koja je usmerena od strane rukovodioca i kolega. Mi smo prošli kroz to. Posledice koje ovakve stvari mogu imati na život pojedinca mogu biti nesagledive. Takva individua ili ostaje da radi u jednoj neprijateljskoj sredini gde najčešće biva izopštena iz kolektiva i biva navedena da pravi što više grešaka kako bi na kraju ili toj osobi bio uručen otkaz ili bi svojevoljno podnela ostavku. Osobe koje najčešće prolaze kroz ovo su osobe koje ne zatvaraju oči pred neregularnostima. Ono što danas želimo da ukažemo je da takvim ljudima, osobama od integriteta, je itekako potrebna zaštita i podrška. – izjavila je Jelena Vukazić.

„Ja i moje kolege već godinu dana trpimo zlostavljanje na radu, pod time podrazumevam mobing, ponižavanje, uvrede i ono što je najgore od svega – ucene. Saterani u ćošak bili smo prinuđeni da angažujemo advokata, uputili zahtev za mobing. Tada sam dobio upozorenje na poslu a nekoliko kolega premeštaj. Posle toga javno sam istupio na N1 televiziji gde sm ukazao na neke veoma loše stvari kako se nedomaćinski gazduje javnim državnim resursima. Posle toga dobio sam otkaz i tu se nije završio moj progon. Lokalne novine TPK News su me na najgori mogući način klevetale. Podneo sam tužbu protiv NN počinioca, pa ćemo videti ko je i na osnovu kojih dokaza to objavio. Progon se i dalje nastavlja zato što mi se šalju komisije na teren da bi utvrdili još neku moju odgovornost, sa jasnom direktivom da mi se to dešava zato što sam istupio javno i ukazivao na probleme. O tome sam obavestio i inspekciju rada.“ – kazao je Vukić.

„Tužbu smo pokrenuli , ja sam Stefanov advokat i dokazaćemo nezakonitost otkaza koji je dobio. Krivična prijava protiv NN lica je podneta zbog niza neistina, kleveta i krivična dela koja je Stefan navodno učinio a pritom ne možemo da utvrdimo vinovnike tog klevetanja. Očekujemo pomoć od strane izvršnih organa. Nećemo više ćutati na progone koje članovi našeg pokreta, drugih organizacija, aktivisti, socijalni, ekološki i borci protiv korupcije svakog dana doživljavaju.“ – izjavila je Marija Simić Lazarević i navela da je i ona ostala svojevremeno bez svog posla jer je štitila svoj integritet i zdravlje i najavila da će njen odnos sa PIO fondom takođe imati sudski epilog.

Pokret Jasno i glasno poručio je svima koji ovo doživljavaju da znaju da nisu sami i da trebaju zajedno nastupati u ovakvim situacijama i uz pomoć medija.