3611794 Milan Nikolic Ff

Jedan od najtraženijih Hrvata uhapšen u Požarevcu: U bekstvu bio 12 godina, a robijaće 15 zbog ubistva

HRONIKA POŽAREVAC VESTI

Nikolić se trenutno nalazi u istražnom ekstradicijskom pritvoru. U toku je postupak pred srpskim sudom nakon kojeg bi osuđeni ubica trebalo da bude izručen Hrvatskoj.

Milan Nikolić zvani Mišo (47), jedan od trojice najtraženijih Hrvata na listi najtraženijih begunaca prema Evropolu, uhapšen je nakon 12 godina bekstva i sakrivanja, u Požarevcu u Srbiji.

Nikolić je osuđen na 15 godina zatvora za ubistvo iz koristoljublja. Ubio je Gojka Vujčića, poznatog makarskog kamataša, 2005. godine.

Osuđeni ubica Milan Nikolić uhapšen je, kako navode hrvatski mediji, u avgustu u Požarevcu u Srbiji i to na osnovu međunarodne poternice koja je za njim raspisana još u julu 2011. godine.

Nikolić se trenutno nalazi u istražnom ekstradicijskom pritvoru. U toku je postupak pred srpskim sudom nakon kojeg bi osuđeni ubica trebalo da bude izručen Hrvatskoj, piše 24 sata.

Upucali ga, pa bacili sa litice

Poznati biznismen i makarski kamataš Gojko Vujčić ubijen je 21. novembra 2005. godine u Podgori hicima iz vatrenog oružja, a onda je bačen s litice na plažu.

Prema pravosnažnoj presudi koju je izrekao Županijski sud u Splitu, Nikolić je ubistvo organizovao sa još nekoliko osoba, koje do sada nikada nisu identifikovane.

Uzeo je kamatašu najmanje dve hiljade evra, a na Vujčićevom telu pronađene su tri prostrelne rane – dve na glavi i jedna na grudima.

Utvrđeno je i da je Vujčić u trenutku pada s litice bio živ, a oružje kojim je ubijen nikada nije pronađeno.

Za presudu je bio ključan iskaz Mate Lalića koji se, kada je u medijima video da je Vujčić ubijen iz oružja italijanske proizvodnje kalibra 6.35 mm, odmah setio pištolja koji je dao Nikoliću.

Lalić je pravosudnim organima tvrdio kako je navedeni pištolj dao zbog dugova, ali kada je prikupio novac i tražio pištolj nazad, Nikolić mu je rekao da ga je izgubio.

Pušten iz pritvora, pa odmah pobegao u Srbiju

Kasnije je Nikolić policiji rekao da je pištolj dao Zlatanu Filipoviću koji je bio jedan od optuženih u tom predmetu.

Postupak protiv Filipovića je ipak obustavljen nakon što je priložio potvrdu beogradskog suda da je na dan ubistva 24. novembra 2005. godine bio zauzet parnicom za starateljstvo nad sinom.

Nikolić je u pritvoru proveo četiri i po godine, nakon čega je po sili zakona pušten jer postupak još nije bio pravosnažno okončan.

Nikolić je stoga na slobodi dočekao presudu, što mu je omogućilo da nestane i izbegne izdržavanje kazne. Već se tada nagađalo da je pobegao preko granice u Banju Koviljaču u Srbiji odakle je poreklom njegov otac.

Inače, Nikolićev otac je tada ispričao kako mu je sin nakon puštanja iz pritvora izvadio nova dokumenta.

Kurir/Telegraf

Foto: Hrvatska policija