Homoljski Motivi Defile

Jubilarna 55. Smotra narodnog stvaralaštva Homoljski motivi, od 31. maja do 3. juna 2023. godine u Kučevu

BRANIČEVSKI OKRUG KUČEVO KULTURA VESTI

Jubilarna 55. Smotra narodnog stvaralaštva Homoljski motivi, održati od 31. maja do 3. juna 2023. godine u Kučevu.

Homoljski motivi su najstarija manifestacija u Srbiji koja već 55 godina od zaborava čuva bogatstvo narodnih običaja, igre, pesme i narodnih nošnji.

Prva i najveća svetkovina narodnih umetnika u Srbiji, do danas je od zaborava sačuvala bogatstvo narodnihobičaja, igre, pesme i narodnih nošnji. Kada prodorni zvuk bušina, tradicionalnog duvačkog instrumenta ovog kraja, oglasi početak Homoljskih motiva, nižu se redom pevači, svirači i igrači da predstave raskošno bogatstvo narodnog folklora i tradiciju koja se čuva do današnjih dana.
Homoljski motivi su tokom godina negovali i sačuvali drevne narodne igre, pesme i grleno pevanje homoljskih pastirica, drevne instrumente kao što su bušin, gajde i drombolje, kao i igranje na štulama, ples Rusaljki i ritual padanja u trans. Tu su i predivne narodne nošnje: zobun, šokupe, tkanice, čarape, suknje, šukure, kecelje, prsluci, marame, vezene košulje i ogromne homoljske šubare.

Svaki dan trajanja manifestacije biće praznik za ljubitelje i poklonike kvalitetne muzike, pisane reči, slikarstva i iznad svega za poštovaoce tradicije i kulturne baštine naroda koji žive na ovim prostorima.
Program ovogodišnjih Homoljskih motiva počinje u sredu 31. maja, BiblioSalonom, svojevrsnim podkastom sa publikom, projektom biblioteke “Nikola Sikimić Maksim” u Kučevu. Gost, dr Boško Suvajdžić će u BiblioSalonu govoriti na temu folklornih motiva u savremenoj srpskoj književnosti. Narednog dana, 1. juna, u biblioteci će biti predstavljena knjiga Bore Vasića “Vinogradi suze liju”. U vreme Homoljskih motiva, u porodičnoj kući Anđelkovića se već tradicionalno priređuju izložbe, a ove godine, umetnik i hroničar Kučeva, Petar Anđelković otvara izložbu “Zavet svetog kneza Lazara”. Na letnjoj pozornici na Trgu Veljka Dugoševića, održaće se “Naše veče” muzičko-poetski program Ivana Bosiljčića.

U petak 2. juna, u organizaciji Asocijacije proizvođača rukotvorina Etno mreža biće organizovana Kolonija pletenja Kučevo 2023, a u večernjim časovima, koncert Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije “Venac” iz Gračanice.

Najznačajniji dan manifestacije Homoljski motivi i ove godine je, tradicionalno, subota 3. jun, kada programpočinje od ranih jutarnjih sati. Tog dana se održava svečani defile učesnika smotre, koji privlači najveću pažnju posetilaca. Učesnicima i gostima Kučeva prvo dobrodošlicu poželi Vrhovni pastir, a zatim slede nastupi izvornih grupa. Očekuje se da će ove godine nastupiti blizu 800 učesnika, od kojih 330 mališana koji će učestvovati na “Dečijim motivima” na platou ispred pošte.

U sklopu Smotre biće organizovana i prodajna izložba homoljskog sira i meda, takmičenje u pripremi tradicionalnih jela, izložba narodnih rukotvorina „Zlatne ruke” i demonstracija starog načina ispiranja zlata na reci Pek. U večernjim časovima, održaće se koncert narodne muzike. Organizatori najavljuju da će jubilarni Homoljski motivi, kao odraz tradicije i originalnosti narodnog stvaralaštva biti lepši, veseliji i masovniji nego ikad.

Vrhovni pastir, glavna figura ceremonije otvaranja Smotre, bio je tada Đorđe Marjanović, rođeni Kučevljanin.

O Homoljskim motivima
Smotra narodnog stvaralaštva Homoljski motivi održana je prvi put 1968. godine sa ciljem da se na jednom mestu, na pozornici, prikaže bogatstvo narodnih običaja, igre, pesme i narodnih nošnji i na taj način sačuva od zaborava. Vrhovni pastir, glavna figura ceremonije otvaranja Smotre, bio je tada Đorđe Marjanović, rođeni Kučevljanin. Po ugledu na Homoljske motive u Srbiji su kasnije nicali mnogobrojni sabori i smotre, ali je smotra u Kučevu zadržala primat i po kvalitetu i po broju učesnika. Značaj i kvalitet manifestacije dokazuju i dobijena prestižna priznanja – „Vukova nagrada“ i „Turistički cvet“.

Organizator “Homoljskih motiva” je opština Kučevo i Centar za kulturu “Veljko Dugošević” uz podršku Turističke organizacije Kučevo i brojnih ustanova i organizacija. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i ove godine je podržalo manifestaciju svrstavši je među događaje od državnog značaja.

Centralni dan manifestacije Homoljski motivi i ove godine je, tradicionalno, subota 3. jun, kada program počinje od ranih jutarnjih sati. Narodni vašar, prodajna izložba homoljskog sira i meda, bazar starih zanata,

Zlatne ruke, svečani defile sa više od 800 učesnika, samo su deo programa koji očekuje posetioce koji dođu u Kučevo.

Program Homoljski motivi 2023.

Smotra se održava u dane od 31. maja do 1. juna, a program izgleda ovako:

Sreda, 31. maj 2023. godine

19.00 časova – Folklorni motivi u savremenoj srpskoj književnosti, BiblioSalon sa prof. dr Boškom Suvajdžićem

Biblioteka u Kučevi

Četvrtak, 1. jun 2023. godine

16.00 časova –Vinogradi suze liju, predstavljanje knjige Bore Vasića

Biblioteka u Kučevu

18.00 časova – Zavet svetog kneza Lazara, Izložba Petra Anđelkovića

Porodična kuća Anđelkovića u Kučevu

20,30 časova – Naše veče, muzičko poetski program Ivana Bosiljčića

Letnja pozorinica na Trgu Veljka Dugoševića

Petak, 2. jun 2023. godine

11.00 časova – Kolonija pletenja Kučevo 2023, organizator Etno mreža, asoscijacija proizvođača rukotvorina Srbije

Prostor ispred Pošte u Kučevu

20,30 časova – Zemljom ovom – legenda o Vencu, koncert Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Gračanice

Letnja pozorinica na Trgu Veljka Dugoševića

Subota, 3 jun 2023. godine

7.00 časova – Veliki narodni vašar

8.00 časova – Prodajna izložba homoljskog sira

Prostor na zelenoj pijaci u Kučevu

9.00 časova – Filatelistička izložba PTT muzeja iz Beograda

Prostor ispred Pošte u Kučevu

9,30 časova – Radionica za decu PTT muzeja iz Beograda

Prostor ispred Pošte u Kučevu

10.00 časova – Demonstracija ispiranja zlata

Prostor na obali Peka kraj mosta u Kučevu

11.00 časova – Dečji motivi, nastup dečjih folklornih ansambala, grupa i solista

Prostor ispred Pošte u Kučevu

13.00 časova – Bazar, prodajna izložba narodnog rukotvora, meda, lokalnih gastronomskih specijaliteta i poljoprivrednih proizvoda

Prostor izspred Restorana „Homoljski motivi“

15.00 časova – Defile učesnika Smotre ulicama Kučeva

16.00 časova – Koncert narodnih umetnika

Pozdravna reč Vrhovnog pastira
Svečano otvaranje Smotre
Nastup narodnih umetnika

Letnja pozorinica na Trgu Veljka Dugoševića

21.00 čas – Koncert narodne muzike

Letnja pozorinica na Trgu Veljka Dugoševića

I ove godine, kao pokrovitelji manifestaciju su podržali Ministarstvo kulture i Opština Kučevo.

Dizaj plakata je delo Jane Mandić, učenice Šokle za dizajn iz Beograda, odabrano na Konkursu koji smo organizovali.

Izvor i foto: Homoljski motivi Kučevo