Skupština Kučevo

Kako će funkcionisati lokalne samouprave nakon podnošenja ostavki gradonačelnika i predsednika opština ?

BRANIČEVSKI OKRUG KUČEVO VESTI

Dr Ivan Rajičić je u četvrtak, 28.septembra u 11,49 časova, na pisarnici Opštinske uprave, u pisanom obliku podneo svoju neopozivu ostavku na mesto predsednika opštine Kučevo. Prema zakonskim odredbama, to znači da su sa njim „pali“ i zamenik predsednika opštine i članovi Opštinskog veća. Svi oni, ostaju na svojim mestima i vrše tekuće i neophodne poslove .

Skupština opštine Kučevo sada ima rok od 30 dana ( znači do 28.oktobra) da izabere novog predsednika opštine (koji potom predlaže svog zamenika i članove Opštinskog veća). Predsednik se bira između odbornika i u ovom slučaju njegov mandat bi trajao negde do početka juna naredne godine. Ukoliko Skupština opštine ne izabere predsednika u tom roku, o tome se obaveštava Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave koje to prosleđuje Vladi Srbije koja donosi Uredbu o raspuštanju Skupštine opštine i imenuje Privremeni organ od 5 članova ( predsednik i 4 člana- prema broju odbornika u SO). Ovo telo menja predsednika opštine, zamenika predsednika opštine i Opštinsko veće ali donosi odluke i iz nadležnosti Skupštine opštine. Mandat privremenog organa traje sve do Konstitutivne sednice narednog saziva Skupštine opštine.

Koji su rokovi za pojedine radnje? Kako smo rekli SO ima 30 dana da izabere novog predsednika( do 28.oktobra) i ako to ne uradi odmah o tome šalje obaveštenje Ministarstvu koje ga prosleđuje Vladi.Kada Vlada donese odluku o raspuštanju SO i imenovanju Privremenog organa, Predsednik Narodne skupštine ima rok od 2 meseca da raspiše izbore za Skupštinu opštine koji se ne mogu održati u kraćem roku od 45 ni dužem od 60 dana od dna raspisivanja. To praktično znači da se odlčuka o raspuštanju Skupštine opštine može doneti već krajem oktobra, a izbori SO biti raspisani početkom novembra.

Izvor:eKučevo