Cleopatra(1)

KLEOPATRA II deo

Čas istorije

Najfatalnija žena u istoriji

             2. deo – Kleopatra + Marko Antonije

 

Posle ubistva Cezara u Rimu je došlo do velikih podela. Izbio je građanski rat između „Cezarovaca“ i zavereničke grupe. U svom testamentu jedan od najvećih vladara u istoriji je za naslednika imenovao unuka svoje sestre, mladog ali vrlo racionalnog Oktavijana. Uz još dvojicu Cezarovih ljudi, Marka Antonija i Lepida, on formira Drugi trijumvirat i iz rata sa Cezarovim ubicima izlazi kao pobednik.

Dok je konsolidovao situaciju na istočnom delu rimske države, Marko Antonije je upoznao egipatsku kraljicu, Kleopatru. Rodila se jedna od najpoznatijih ljubavi u istoriji.

Kleopatra je iza sebe već imala romansu sa Cezarom iz koje se rodio sin Cezarion i zbog toga bila omrznuta od većine Rimljana. Iako je mnogi smatraju najlepšom ženom svih vremena, sigurno je imala i druge kvalitete jer je uspela da zavede i Marka Antonija, koji će zbog nje ući u sukob sa Oktavijanom, izgubiti podršku Senata, vojske, izgubiti još mnogo toga, a naposletku – i glavu.

Marko Antonije je bio komadant Cezarove konjice. Kao odličan vojskovođa istakao se i posle Cezarove smrti u ratu sa njegovim ubicama. Osim toga, bio je i veliki kockar, pijanica i ženskaroš. Neko bi rekao da je umeo da uživa u životu, a neko da je čovek pun poroka. Procenite sami…

Kao Kleopatrin ljubavnik i oruđe u borbi za vlast, naredio je ubistvo svih njenih neprijatelja, među kojima i njene rođene sestre. Celu zimu 41./40. g. p. n. e. zaljubljeni par je proveo u Aleksandriji. Već početkom 40. g. p. n. e. Antonije je morao da napusti Egipat i vrati se u Rim. Naredne četiri godine neće videti svoju ljubavnicu, kao ni sina i ćerku blizance koje će mu roditi.

Da bi se smirila napetost koja je pretila da preraste u novi građanski rat, Marko Antonije je oženio Oktavijanovu sestru i u tom braku dobio dve ćerke.

Ta porodična idila nije dugo trajala jer se već 36. g. p. n. e. vratio Kleopatri i sklopio brak sa njom po egipatskim zakonima, potpuno u suprotnosti sa rimskim običajima i sporazumu sa Oktavijanom. Krajem ove godine dobili su još jednog sina.

 

NAJSKUPLJA VEČERA

            Anegdota kaže da su se posle jedne raskošne večere Kleopatra i Marko Antonije opkladili da li ona može da potroši deset miliona sestercija na večeru. Sledećeg dana izneli su joj prosečan obrok, ne preterano skup. Posle toga je naručila čašu sirćeta. Antonije se nasmejao vrednosti ove večere. A onda je Kleopatra skinula svoju neprocenjivu bisernu minđušu, spustila je u sirće, sačekala da se rastopi i zatim to popila.

 

Po povratku iz pohoda na Jermeniju napravio je imitaciju Rimskog trijumfa, svečane povorke u čast pobede, u Aleksandriji, što je bio presedan. Na tom slavlju, Antonije je proglasio Cezariona za legitimnog potomka Julija Cezara a svojoj i Kleopatrinoj deci razdelio kolonije u Aziji i Africi.

To je dovelo do konačnog razlaza sa Oktavijanom, koji je vrlo lukavo iskoristio priliku da rimskoj javnosti predstavi Antonija kao posrnulog Rimljanina, sada pravog Orijentalca, koji je izvrgao ruglu rimske običaje. Naravno, u centru prezira građana Rima bila je Kleopatra. Oktavijanova propaganda je odlično odradila svoj posao i Marko Antonije i Kleopatra postaju najomraženiji par u Rimu. Glasina da će Antonije preseliti prestonicu u Aleksandriju učinila je da u samom Rimu Oktavijan potpuno preuzme vlast.

Do velikog obračuna došlo je na teritoriji današnje Grčke. Kod rta Akcij, 2. septembra 31. g. p. n. e. odigrala se čuvena pomorska bitka. U odlučujućem trenutku Kleopatrina flota, koja je služila kao rezerva se jednostavno povukla, a Marko Antonije, nekada veliki vojskovođa, napušta svoju flotu i beži za svojom ženom. Ostatak flote se predao Oktavijanu a nedelju dana kasnije i jake kopnene snage koje Antonije nije ni stigao da upotrebi.

Sledeće godine Oktavijan je zadao konačan udarac zaljubljenom paru. Napao je Egipat i zauzeo Aleksandriju. Otpora skoro da nije ni bilo jer su rimski vojnici uglavnom napuštali Antonija i prilazili njegovom neprijatelju. Kada je čuo lažnu vest o Kleopatrinoj smrti, Marko Antonije se ubio. U bezizlaznoj situaciji, Kleopatra je pustila da je ujede kobra i tako izvršila samoubistvo opevano u mnogim poemama i tragedijama.

To je ujedno bio i kraj staroegipatske civilizacije stare više od 3000 godina. Sedamnaestogodišnji Cezarion je ubijen po Oktavijanovom naređenju, dok je troje Kleopatrine i Antonijeve dece pošteđeno.

 

Vladimir Rajčić
Latest posts by Vladimir Rajčić (see all)