Knji Ko 02

Književno veče „Od šapata do vriska“

KOSTOLAC KULTURA POŽAREVAC VESTI

U četvrtak, 6. juna 2024. godine, u Biblioteci u Kostolcu, Ogranku Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac, održano je književno veče na kome je naš poznati pisac i prevodilac, Goran Skrobonja, predstavio svoju novu knjigu „Od šapata do vriska“(izdavačka kuća Laguna, Beograd).

Goran Skrobonja rođen je 1962. godine u Beogradu, po obrazovanju je pravnik, po vokaciji književnik. Prvu pripovetku objavio je 1987. godine u naučno-fantastičnom časopisu „Sirius“ i otad ne prestaje da piše, prevodi i objavljuje. Dosad je objavio zbirke kratke proze „Od šapata do vriska“, „Šilom u čelo“, „Tihi gradovi“, „Poklade“ i „Klopka i druge priče“, kao i romane „Nakot“, „Čovek koji je ubio Teslu“, „Sva Teslina deca“, „Kada kažeš da sam tvoj“, „Proročanstvo Korota“ i „Firentinski dublet: Sfumato“, „Firentinski dublet: Kjaroskuro“ (zajedno sa Ivanom Nešićem). Prevodilac je velikog broja romana najboljih svetskih pisaca horora i SF-a: Stivena Kinga, Dena Simonsa, Ijana Mekdonalda, Džejmsa Herberta, Klajva Barkera, Kima Njumena, Glen Dankana i mnogih drugih. Dobitnik je brojnih nagrada za žanrovsko stvaralaštvo, među kojima su najskorije nagrade „Stanislav Lem“ i „Zlatni zmaj“ za doprinos razvoju domaće fantastične književnosti. Živi i radi u Beogradu.

Nakon veoma zanimljivog razgovora sa piscem, koji je vodila Renata Minić, diplomirani bibliotekar savetnik, u drugom delu književne večeri, uručene su nagrade pobednicima literarnog konkursa sprovedenog u aprilu mesecu za učenike od 5. do 8. razreda Osnovne škole „Jovan Cvijić“ Kostolac i za učenike Tehničke škole sa domom učenika „Nikola“ Tesla Kostolac, povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava.Knji Ko 01

Nagrađeni učenici Osnovne škole „Jovan Cvijić“ Kostolac:

Treće mesto – Dunja Dimitrić 6/4
Drugo mesto – Jelena Bradić 7/5
Prvo mesto – Luka Milošević 7/5

Nagrađeni učenici Tehničke škole sa domom učenika „Nikola Tesla“ Kostolac:

Treće mesto – Tijana Petković E13
Drugo mesto – Anđela Pavlović E42
Prvo mesto – Lazar Antić E12 i Milica Šebić E21

Nagrade učenicima su uručili Nevena Vuksanović, Marija Milovanović i Goran Skrobonja.