Konzervacija i restauracija tri slike Uroša Predića u crkvi Svetog Georgija u Starom Kostolcu

Kultura

U toku je restauracija i konzervacija tri pokretne ikone: ikona Svetog Georgija, ikona Svetog Prokopija i ikona Svetog Ignatia Bogonosca. Ikone su stare 100 godina i do sada nisu nikada restaurirane. Zahvalјujući ličnom angažovanju kostolačke slikarke Snežane Milošević, krenulo se u ovaj projekat.

Ikone su pod zubom vremena pretrpele vidna oštećenja a i patina je prekrila sve tri ikone. Sandra Jakovljević restaurator, prihvatila se ovog deo dela posla, bez nadoknade i ikone su u postupku restauracije.

Pošto je reč o pokretnim ikonama velike umetničke vrednosti, pre započinjanja restauracije bilo je neophodno dobiti i saglasnost Srpske pravoslavne crkve.

Uroš Predić je bio najizrazitiji predstavnik akademskog realizma kod Srba. Završio je konzervativnu Umetničku akademiju u Beču 1880. godine u klasi profesora Gripenkerla (Christian Griepenkerl), istaknutog bečkog slikara, koji je imao veliki uticaj na Predića.

U toku studija dobio je Gundelovu nagradu – za slikanje uljem po muškom modelu 1879. godine. Godine 1882. radio je u privatnom ateljeu prof. Gripenkerla, a u periodu 1883-1885. bio je asistent Umetničke akademije u Beču.

Uroš Predić

U to vreme po uputstvu prof. Gripenkerla i arhitekte Hanzena izradio je 13 slika mitološke sadržine za friz Parlamenta u Beču. Usled porodičnih obaveza 1885. godine vraća se u domovinu.

Snežana Milošević koordinator na ovom projektu, nam je rekla da su ikone dobile sve potrebne dozvole od svih institucija i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije.

Prikupljene je sva neophodna dokumentacija i sve zahtevane dozvole za realizaciju. Poduhvat je započet zahvalјujući blagoslovu vladike braničevskog dr Ignatija Midića, koji je odobrio početak radova.

Snežana Milošević se osvrnula i na finansije ovog projekta i istakla:

„Finansje još nisu zatvorene i mole se svi dobrovoljni darodavci da se uključe. Sredstva koja su do sada uložena donirali su Elektroprivreda Srbije, sindikat Kopova Kostolac, sindikat TE-KO Kostolac. Pomogla je i Gradska opština Kostolac pri projektu kod Ministarstva kulture Srbije a u vezi konkursa za verske objekte i dobili su jedan deo sredstava“.

Foto: P.Jovanović

U planu je da se i ikonostas i živopis crkve u narednom periodu restaurira ali sredstva nisu još obezbeđena i biće značajno veća od ove prve faze restauracije ikona.

Crkva i ikone koje su stare oko 100 godina, odolevale su svim uslovima vremena i jednim delom i radom kopova i elektrana koji se nalazi u neposrednoj blizini, bili izloženi negativnim uticajima samih. Elektroprivreda Srbije kao društveno odgovorna firma, kroz razne vidove donacija se trudi da  pomogne završetku restauracije.

Vitraž u crkvi Svetog Geogija u Starom Kostolcu
Foto: P.Jovanović