Dr Ivan Rajičić, prvi čovek opštine Kučevo koja se u poslednje vreme našla u žiži javnosti zbog ozbiljne zagađenosti reke Pek, dokazao je da hrabro i precizno rešava svaku problematiku koja mu se nađe na putu, zajedno sa svojim saradnicima, kao i da ima punu podršku državnih institucija. A da sreća prati hrabre, dokaz su i velike investicije koje stižu u ovo mesto sa republičkog nivoa, dok se budžet troši smisleno i tačno. Brine se o svemu podjednako, tako da će građani ove opštine u narednom periodu osetiti boljitak na svim poljima.

Upravo je možda i mladost ključ uspeha dr Rajičića, koji je sebe nesebično davao u svom pozivu tokom epidemije korona virusa, spašavajući tako živote mnogih, a pre svega starijih meštana Kučeva, koje i spada u red opština sa starijom populacijom. To i dalje radi. Čineći vanredne napore u svojoj profesiji, on, zajedno sa svojim saradnicima, nije dozvolio da opština koju vodi „sklizne“ sa puta razvoja. Naprotiv. Dalje navedene činjenice to i dokazuju.

Opština Kučevo dobila je od Ministarstva privrede Republike Srbije sredstva u iznosu od 80 miliona dinara koja će biti iskorišćena na nekoliko lokacija, kako u samom Kučevu tako i u seoskim naseljima. Sredstva će rukovodstvo opštine Kučevo iskoristiti za renoviranje gradskog trga ispred pošte i hotela. U planu je i rekonstrukcija ulice Boška Vrebalova koja polazi od Doma zdravlja i ide ka gradskom trgu. Biće obnovljeni kolovoz i trotoari, kao i posađen novi drvored. U planu je da se od istih sredstava uloži u izgled samog ulaza u Kučevo. Naime, biće obnovljen trotoar sa obe strane puta od  pružnog prelaza do Doma kulture. Takođe, u planu je rekonstrukcija 2 km puta do manastira Ceremošnja i do samog mesta Ceremošnja, ali i centra velikog sela nadomak Kučeva, Neresnice.

„To je značajan projekat koji smo dobili. Odmah je završena javna nabavka, izabran je izvođač radova – „Šumadija put“. Očekujemo uskoro potpisivanje ugovora i, prema najavama, oko 5. juna sledi uvođenje izvođača u radove.“, kaže dr Ivan Rajičić, predsednik opštine Kučevo.

 

Rekonstrukcija Doma zdravlja Kučevo

Podjednako važan posao koji predstoji u opštini Kučevo je i potpuna rekonstrukcija Doma zdravlja ove braničevske opštine. Vrednost radova je 205 miliona dinara. Projekat je odobren od strane Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima:

„Dakle, sve je obezbeđeno, u stalnoj smo prepisci sa Kancelarijom. U narednim danima kreće javna nabavka, a nakon potpisivanja ugovora kreću radovi. Oni će biti od ogromnog značaja za opštinu Kučevo.“, ističe dr Rajičić.

 

Završetak putnog pravca Kučevo – Majdanpek

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je potpunu rekonstrukciju nedovršene deonice puta Kučevo – Majdanpek, od naselja Kučevo do sela Voluja u dužini od 11 km. Vrednost radova je oko 300 miliona dinara.

„Kada se sve ovo sabere, dolazimo od cifre od oko 600 miliona dinara direktnih investicija koje će opština Kučevo dobiti od države, što je gotovo više od našeg godišnjeg budžeta. Mislim da je to izuzetno značajno jer se tako nešto u prethodnim godinama retko dešavalo, ako se uopšte i dešavalo. „, kaže predsednik opštine dr Ivan Rajičić.

 

Planovi za budućnost

Inače, pokrenuta je izrada urbanističkog projekta za Sportsko – rekreativni centar, gde je procenjena vrednost oko 6 milina evra. Nalazio bi se pored reke Pek, gde se sada nalazi gradski stadion:
„Ceo taj potez će biti obuhvaćen i to je jedan veliki projekat za koji smo mi već tražili odobrenje sredstava. Očekujemo odgovor na tu temu. Do kraja jula će biti završen urbanistički projekat do projekta za izvođenje. Mi sada već imamo jedan teren sa prirodnom, a jedan sa veštačkom travom. Na konto toga, razvićemo dodatnu sportsku i prateću infrastrukturu sa upravnom zgradom, restoranom, tribinama, multifunkcionalnim kompleksima za tenis, rukomet, košarku, odbojku i druge sportove. Realizacijom tog projekta, Kučevo bi pozicionirali na mestu sportsko-rekreativnog turizma na nivou čitave države i tu granu privrede dodatno učvrstili.“

Takođe, dobijena je saglasnost Direkcije za imovinu da omogući korišćenje parcele na buvljoj pijaci kako bi kompanija Kastrom izgradila prvi hipermarket u opštini Kučevo. Trebalo bi da se prostire na 700 m² i zaposliće direktno 20 radnika, a pritom će ova kompanija biti u obavezi da poljoprivredne proizvode uzima od proizvođača sa teritorije opštine.

„Dakle, indirektno ćemo uposliti još ljudi. Imamo u najavi još par investitora koji su najavili svoj dolazak, ali smo tu još u procedurama prema Direkciji za imovinu. Vrlo je izvesno da će se i to realizovati do kraja godine. Tako da brinemo i o zapošljavanju. Osim što računamo na investitore sa strane, mi smo pokrenuli i naš Program lokalnog ekonomskog razvoja za koji smo izdvojili 20 miliona dinara. Prvi put je opština Kučevo prepoznala zapošljavanje kao bitnu stvar i već smo potpisali dva ugovora sa dve firme koje će zapošljavati, jedna 10 a druga 12 radnika. To je vrlo značajno za našu opštinu.“

 

Potpisan sporazum o bratimljenju sa Vrnjačkom Banjom

Dr Ivan Rajičić, predsednik opštine Kučevo, naročito ističe i sporazum o saradnji, tzv. bratimljenju sa Vrnjačkom Banjom, potpisan pre mesec dana, kao značajan potez za korišćenje znanja i iskustva tog srpskog turističkog giganta koji će Kučevu pomoći da se etablira na turističkom nebu naše zemlje.

 

Zaštita životne sredine

Problematika vezana za reku Pek je uspešno završena zahvaljujući, kako kaže Rajičić, predsedniku i nadležnim ministarstvima, koji su prepoznali zabrinutost lokalne samouprave i građana opštine Kučevo. On zahvaljuje na rešavanju ovog višedecenijskog problema.

Druga problematika koja se u Kučevu trenutno rešava jesu deponije:

„Čekamo rešenje Ministarstva zaštite životne sredine za uređenje divljih deponija, mada smo i preduzeli konkretne korake, bez čekanja. Tako smo u proteklom periodu značajan broj divljih deponija sanirali, ali sada očekujemo novac da bi uredili gradsku deponiju, da je očistimo kako bi mogli sav otpad da dopremimo. U stalnoj komunikaciji sa gradonačelnikom grada Požarevca, Sašom Pavlovićem, znamo da je 2023. godina kada bi trebalo da zaživi regionalna deponija.“

 

Mere stimulacije populacione politike

Opština Kučevo izdvaja velika sredstva za predškolsko i školsko obrazovanje. Za predškolsku ustanovu ove godine je izdvojeno gotovo 68 miliona dinara.

Postoje i mere stimulacije populacione politike da svako treće dete ne plaća vrtić, a u planu je i razmatranje modela da u narednim godinama nijedno dete ne plaća vrtić.

U opštini Kučevo učenici osnovnog i srednjeg obrazovanja ne plaćaju prevoz.