Lakše do subvencija

VESTI

Od avgusta će početi realizacija projekta „Mobilna škola interneta za poljoprivrednike“, koga realizuje Asocijacija za razvoj opštine Malo Crniće, a finansiraće Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.

Cilj projekta je kurs, odnosno obuka zainteresovanih poljoprivrednika iz opštine Malo Crniće, a u narednoj godini i iz ostalih opština Braničevskog okruga u korišćenju najčešće alatke današnjeg doba interneta.

Naši poljoprivredni proizvođači koji žele da unaprede svoju proizvodnju i postanu konkurentni na domaćem i stranom tržištu moraju na prvom mestu da budu obavešteni.

To znači da moraju da poznaju savremene trendove u obradi zemljišta, pravilno koriste hemijska sredstava, ovde se misli da se za uloženi novac dobije maksimum.

Zatim, da prate nove sorte i hibride, da se informišu o novim tehnologijama i mašinama, da prate produktne berze i da napišu oglas odnosno da prodaju svoje proizvode preko interneta.

Za realizaciju projekta zaduženi su agroinženjeri i informatičari koji će voditi obuku. Sama obuka biće realizovana u oktobru, novembru i decembru. Osim znanja polaznici ove škole dobiće i sertifikate za poznavanje rada na računaru.

Posebna pažnja biće posvećena popunjavanju obrazaca za dobijanje subvencija, praćenje konkursa koje raspisuje Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.