Tijesto 660x330

LAŽNO testo sa Hilandara

VESTI

“Hilandarski kolač” ponovo se, “pojavio” u okolini Požarevca, ali i u Beogradu i Novom Sadu. Pripadnici verovatno neke sekte ili slične organizacije poklanjaju komade testa, navodno s Hilandara, a svaka domaćica koja od toga napravi hleb, dužna je da deo testa i deo svog pečenog kolača odvoji i prosledi sledećoj.

Uz testo, čija priprema traje čak deset dana, ide i uputstvo o spremanju kolača, kao i poruka da se testo peče jednom u životu, i da donosi sreću porodici i ispunjava želje.

Sveštena lica ukazuje da je sve kao lanac pisama koji je nekada bio u “modi”, a pozadina je mračna i čudna. Cilj je da se skrene pažnja sa prave duhovnosti, pa se “hilandarski kolač”, a tako nešto u pravoslavlju ne postoji, nudi umesto srpskog slavskog ili pričesti, prenosi “Treće Oko”.

Ovaj kolač se pojavio prvi put tokom NATO agresije, a lakoverne domaćice uzimale su ovo testo i od njega mesile hleb koji su slale vojnicima na Kosovu.

Na sajtu hilandar.org još od 2010. godine stoji obaveštenje Jerođakona Dositeja Hilandarca “Istina o tzv. “Hilandarskom kolaču” u kojem piše:

“Poslednjih godina u Srbiji se širi takozvani” Hilandarski kolač “ili” Hilandarski kvasac “. Zbog zloupotrebe imena Hilandar u datom slučaju, neophodno je da se manastir Hilandar oglasi po tom pitanju.

Devedesetih godina prošloga veka delio se kvasac za kolač pod imenom “Amiški kolač prijateljstva”, a 1999. godine pod imenom “Ostroški hleb ljubavi”. Takođe 2003. godine ponavlja se ista prevara pod imenom “Hleb prijateljstva iz Hilandara”. U poslednje vreme ponovo u Srbiji počinje da kruži kvasac za tzv. “Hilandarski kolač”.

U manastiru Hilandaru postoji pekara i u njoj se peče običan hleb, uglavnom polubeli ili crni hleb. Tokom mešenja hleba se koristi kupovni suvi kvasac u pakovanjima od po pola kilograma, koji se uglavnom nabavlja u Srbiji. Dakle, ne postoji nikakav “Hilandarski kvasac”. Znači, tokom mešenja hleba u Hilandaru kao sastojci za hleb se koriste: brašno, voda, so i običan kupovni kvasac, ponekad se smesa obogati semenkama nekih biljaka.