Dsc 0595 810x540

Malo Crniće: Biblioteka „Srboljub Mitić“ proslavila 144. rođendan

BRANIČEVSKI OKRUG KULTURA MALO CRNIĆE VESTI

Biblioteka „Srboljub Mitić“, Malo Crniće proslavila je svoj 144. rođendan. Dovoljan broj godina i uspešnog rada da danas bude jedna od ustanova kulture koja ostvarujući svoje ciljeve, doprinosi razvoju kulture i bibliotekarstva na području Braničevskog okruga, Srbije, ali i šire.

U prisustvu brojnih gostiju: predstavnika Opštine Malo Crniće, na čelu sa predsednikom Mališom Antonijevićem; direktora Biblioteka i bibliotekara iz Kičeva, Velikog Gradišta, Golupca, Bele Crkve, predstavnika Osnovnih škola, Javnih ustanova i preduzeća, čitaoca, prijatelja Biblioteke, održan je prigodan kulturno- umetnički program.

U ime Opštine Malo Crniće, osnivača Biblioteke, prisutnima se obratio Mališa Antonijević, predsednik:


„…Svaki je rođendan naše malo slavlje i svaki je put prilika da sa dragim ljudima, iskrenim prijateljima naše ustanove, naše Opštine, nas samih podelimo radost trenutaka i zajedno uživamo kao u uvek kada se sastanemo na ovom mestu, mestu koje je početak i kraj želje da unapredimo sebe, mesto gde ćemo sebe nadograditi i doživeti susret vredan pažnje, jer je uz knjigu i sa knjigom, više ćemo ceniti sebe, ali i jedni druge. Deca su redovni posetioci, ali i ljudi raznih dobi, i za svakoga se pronađe po nešto. Dolazak sa ciljem i namerom često se upotpuni savetom, onim dobronamernim i domaćinskim od strane naših bibliotekara i čitalac uvek izađe sa knjigom koju možda nije planirao da pročita, ali se vrati uz veliku zahvalnost na ukazanom savetu. Takvi su naši zaposleni u ovoj Ustanovi, i takvi moraju biti i sve ono što se pod ovim krovom dešava pored izdavanja knjiga, brošura, publikacija, obrade podataka, zaštiti kulturnih dobara, prirodnih i drugih znamenitosti, promocija, književnih večeri, digitalizacije i svega ostalog, čini nas jako ponosnim. Ovo je naša biblioteka, ovo smo mi. Uz najlepše želje i srdačne čestitke želim nam srećan Dan naše ustanove, uz jednu mudru misao, koju je izrekao Mark Tven: „Dobri prijatelji, dobre knjige i čista savest, to je idealan život…“, rekao je predsednik Mališa Antonijević.

O radu i aktivnostima biblioteke, direktorka Danijela Božičković Radulović, koja je knjižni fond u stalnom obnavljanju i to kupovinom, obaveznim primerkom, poklonima zavičajnih pisaca ali i brojnim donacijama. Dobitnici zahvalnice za darivane knjige su: Vlada Kostić iz Beograda, Stojan Perišić iz Smoljinca, Dragiša Živadinović iz Kališta, Vojkan Ivković iz Petke, Bojana Marković iz Toponice, Bojan Mikić iz Salakovca i Blaža Ivković iz Bliznaka.

Titulu čitaoca godine 2023. godine poneli su: Zorica Maksimović iz Malog Crnića, Marina Živković iz Toponice, Snežana Josić i Natalija Davidović iz Kališta.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su: Danijela B. Radulović, Matija Pavlovski, Milica Davidović i muzička grupa „Novi zvučni talas“ iz Požarevca.


U okviru proslava Dana biblioteka, upriličena je izložba lista „Seljak“ koji je štampan 1934. i 1935. Godine u Malom Crniću, vlasnika i Svetomira S. Miladinovića iz Malog Crnića.

Autor: Zorka Stojanović

Foto:Biblioteka „Srboljub Mitić“, Malo Crniće