Stoti Broj

Marija

OSMATRAČNICA

Stoti, jubilarni tekst na ovom blogu posvećujem jednom od najpopularnijih, i najmasovnijih ženskih imena – Mariji. Razloga ima mnogo, samo ko ima strpljenja da pročita do kraja.

Marija je jedno od najstarijih imena našeg roda, potiče još iz biblijskih vremena. Ima je u aramejskom (jeziku Hrista) i u hebrejskom (:מִרְיָם, Miryam). Mnogo je tumačenja šta ovo ime stvarno znači, no to zavisi od naroda do jezika i od jezičke tradicije. Neki, recimo, kažu da to ime znači “ona koja želi dete“, drugi da je “napravljena od blata“, itd. Glavni oblici tog imena su nastali u latinskom, egipatskom i hebrejskom jeziku.

Ima mnogo izvedenih varijanti koje u suštini znače isto. Englezi kažu Meri (Mary, Maria), Španci – Maria, Francuzi takođe (Marie), Mađari – Maria…Kod Mađara postoje i podvarijante – Manji, Mareza, Mari, Marinika, Marijela, Mariška, Mimi, Moli, pa i Poli.

Najpoznatije Marije na svetu su Marija Antoaneta, kćerka carice Marije Terezije, žena Luja XVI, Marija Kiri (Marie Curie), fizičarka, Amelija Erhart (Amelia Mary Earhart), najpoznatija žena-pilot i Marija Kalas, najpoznatija operska pevačica svih vremena. Naravno, ima ih još, ali bi spisak bio mnogo duži. Među sveticama najpoznatije su Marija (mati Isusova), Marija Magdalena i Marija Egipćanka. Ni vladarke nisu ništa manje poznate: Marija Terezija (Maria Theresa), austrijska kraljica, Marija Mediči (Medici Maria) francuska kraljica, Meri Stjuart (Stuart Maria), škotska Kraljica, spomenuta Marija Antoneta (Marie-Antoinette), Marija (supruga Konstantina V) i Marija, supruga Jovana Vladislava.

U srednjem veku ovo ime je bilo toliko poštovano i obožavano, da je bilo zabranjeno da se koristi kao krsno ime, već samo kao simbol.

Gde je ovo ime najpopularnije? Deluje neverovatno podatak, ali čak trećina Španjolki zove se Marija, i to ako se ne računa u sklopu s drugim imenima (Ana-Marija, Marija-Magdalena i slično). U Španiji postoje gradovi s imenom Marija, i ne samo u Španiji već i u Polineziji, FIlipinima, Kanadi i na Madagaskaru. Sela s tim imenom ima toliko da se ne zna ni tačan broj. Ni to nije sve. Postoje i dva jezika koji se zovu Maria: jedan se govori u Papua Novoj Gvineji, a drugi pripada grupi gondi jezika. Ni brodovi nisu izuzetak. Osim najpoznatijeg, “Kvin Meri“, još stotine brodova nose ime Marija. Ni IT područje ne može bez nje. Postoji programski jezik “Maria XML“ kao i zajednica SQL podataka “Maria“ i analizator pristupa u savremenim sistemima.

Ipak, ovo ime proslavili su najviše umetnici – pevači, glumci. Kod nas su o Mariji pevali Toma Zdravković, Miki Jevremović, “Sale i Sedlari“, Ivica Šerfezi, “Divlje jagode“, Doris Dragović, “Vigor“…

Svetski poznate muzičke Marije su:

* “Ave Maria“ (Šubert), u bezbroj verzija – i klasičnih i modernizovanih.

* “Maria“ (“You Were The Only One“) – Majkl Džekson

* “I Did What I Did For Maria“ –  Toni Kristi.

* “They Call the Wind Maria“” – Roberts Pernel.

* “Maria“ –  Blondi

* “My Maria“ – B.W Stevenson

* “Maria, Maria“ – Karlos Santana.

* “I’ve Got to Find a Way to Win Maria Back“ – Jr. Walker and the All-Stars.

*“My Maria“ – Brooks & Dunn.

*“Maria’s Interlude- Sačnez Baj.

*“O Maria“ – Bek.

* “Along with Coes Maria“ The Association.

* “Sancta Maria“ – Enya“

* “Maria (Shut Up and Kiss Me)“ – Vili Nelzon.

* “Take a Letter Maria“ – R.B. Grivs.

*“They Call The Wind Maria“ – Harvi Presnel

*’ ‘Maria (From West Side Story)“ – Andrea Bočeli.

*’ ‘Dear Maria, Count Me In“ -“All Time Love“.

*“Elma Maria“  -Don Miguelo.

I, naravno – najpopularnija:

„Beautiful Maria of my Soul“ (“Bella María de mi alma“) iz filma “The Mambo Kings“ u izvođenju Antonija Banderasa na španskom i “Los Lobos“ na engleskom.

PS

Poznavao sam i poznajem mnogo Marija, ali jednu izdvajam. Doktor Marija Elez, docent na VMA. Biću drzak da bez njene dozvole napišem ove redove: od njenog znanja, posvećenosti, talenta i dobrote, zavisili su životi mnogih od nas na hematologiji. Već njen glas u hodniku za nas je bio lek. Evo naše Marije, već nam je lakše. Kada je ceo sprat zahvatila korona, ona je u našu sobu ušla bez maske, da nas ohrabri. Ljudina od čoveka i lekara.

To što čitate ove redove, znači da je uspela u svojoj misiji i da sam i ja još jedan na dugom spisku onih kojima je produžila boravak na ovoj čudnoj, čarobnoj planeti.

U sledećem nastavku: “A onda poče bluz…“

Tekstove objavljujemo utorkom

 

Dragi Ivić
Latest posts by Dragi Ivić (see all)