Apoteka 1

Maske,alkohol i dezinfekciona sredstva stigla u Braničevski okrug

BRANIČEVSKI OKRUG DRUŠTVO KOSTOLAC POŽAREVAC VESTI

Najtraženija roba poslednje dve nedelje , stigla je u Apotekarsku ustanovu „Požarevac“ : maske, alkohol i dezinfekciona sredstva.

Nebojša Jorgovanović,direktor Apoteke Požarevac, informisao je danas medije da je ova ustanova danas dobila drugu tranšu maski i alkohola:

Svaka naša apoteka dobila je po 1500 maski. I dalje se pridržavamo ograničenja u prodaji da maski možemo da prodamo najviše 10 komada po jednom kupcu. Juče smo dobili jednu količinu alkohola, danas ponovo, tako da imamo alkohol od pola litra u prodaji. Njegova cena je 240 dinara, to je 70% alkohol koji je odličan u ovim uslovima da se koristi kao dezinficijens. Alkohol trenutno ide samo ka gradskim apotekama zbog „prepakivanja“ jer gledamo da u što većoj količini damo stanovništvu, tako da će alkohola biti prvo u gradskim apotekama a danas ili sutra i u svim našim apotekama Braničevskog okruga. Pored toga, apoteke konstantno dobijaju i druga dezinfikaciona sredstva koja u datom momentu odmah stavljamo na raspolaganje, tako da danas u našoj centralnoj apoteci , a i u nekim drugim , imate određene dezinficijense koji građani mogu da kupe .

Pošto smo dobili određene sirovine, izrađujemo i gel za suvo pranje ruku u našoj apoteci. Trudimo se , kapacitet je otprilike 100-150 na dnevnom nivou i taj gel od 60g košta 161 dinar. U glavnoj apoteci, a možda već u još nekim imamo i rukavice. Jedan par hirurških rukavica košta 20,16 dinara a rukavice za jednokratnu upotrebu koštaju 6 dinara po komadu.

Posedujemo i određene antibakterijske gelove koje smo nabavili i ovo što imamo u apoteci je 262 dinara. U apoteci „Zdravlje“ kod požarevačkog Doma zdravlja imamo hlorne granulate koji su odlični za dezinfekciju podnih površina. Imamo količine i za privredne subjekte. Cena po kg je 1123 dinara a cena manjih pakovanja je 123 dinara„, rekao je Jorgovanović.

U Apotekarskoj ustanovi u Požarevcu očekuju da će ovo biti kontinuitet u daljem snabdevanju obzirom da su prethodnih dana imali deficitarnost ove vrlo vitalne robe koja je neophodna građanima u preventivi i zaštiti.

Očekuje se i treća tranša maski, tako da iz ove ustanove mole građane za malo strpljenja jer će definitivno ova situacija sa nabavkom da se stabilizuje.

„Odavde sada ide distribucija ka drugim našim apotekama Braničevskog okruga, tako da ja očekujem da u toku dana ili najdalje sutra i ostale apoteke dobiju alkohol i ostala sredstva, a maske su već distributeri krenuli da isporučuju.

Što se tiče drugih lekova pacijenti moraju da znaju da ih imamo u dovoljnim količinama, nema potrebe ni za kakvim zalihama. Apsolutno vladamo trenutnom situacijom. Apoteka uvek ima dovoljne zalihe, dvomesečne, takoda tu nema nikakvih problema.“, rekao je Jorgovanović.