Među uhapšenima i POŽAREVLJANI

Hronika

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u prethodnih nekoliko dana, u više odvojenih akcija uhapsili su 30 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2010. godine do danas počinili više koruptivnih krivičnih dela, kojima su budžet Republike Srbije, budžete lokalnih samouprava i druga privredna i fizička lica oštetili za oko 21,5 miliona evra.

Akcije suzbijanja finansijskog kriminala i korupcije, posebno vezane za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i Poreskom policijom, sprovedene su na teritoriji policijskih uprava Čačak, Beograd, Zrenjanin, Požarevac, Smederevo, Jagodina i Novi Pazar.

Policija je razotkrila i uhapsila i osam članova organizovane kriminalne grupe koji se sumnjiče da su od januara 2016. do juna 2017. godine, kroz simulovane poslove, „izvukli“ iz preduzeća sa teritorije Srbije više od milijardu i četiristotine miliona dinara i tim firmama omogućili utaju poreza od 200.000.000 dinara.

Među uhapšenima su i bivše odgovorno lice Apoteke Pančevo, bivši funkcioner „Jugobanke“ AD Kosovska Mitrovica, članovi kreditnog odbora za pravna lica “Srpske banke“, više odgovornih lica i zaposlenih u različitim privrednim društvima.

Takođe, policija je podnela i krivične prijave u redovnom postupku protiv 43 osobe, među kojima su tri policijska službenika, 10 carinskih službenika, advokat, odgovorno lice Ustanove Gitarijada Zaječar, odgovorna lica Koncerna „Farmakom M.B. Šabac“.

Najznačajnije akcije:

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Čačku, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Poreskom policijom, uhapsili su osam članova organizovane kriminalne grupe, osumnjičene da su od januara 2016. do juna 2017. godine, kroz simulovane poslove, omogućili za više privrednih društava sa teritorije Srbije utaju poreza od dvesta miliona dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba položaja odgovornog lica i pranje novca uhapšeni su N.A. (1986), O.A. (1990), V.A. (1987), O.L. (1978), V.N. (1979), M.M. (1969), S.S. (1978) i G.V. (1966). Za organizatorom ove kriminalne grupe raspisana je međunarodna poternica.

Postoje osnovi sumnje da je organizator ove grupe, od januara 2016. do juna 2017. godine, u saradnji sa ostalim članovima, organizovao mrežu privrednih subjekata koja su formalno bila registrovana na ime drugih fizičkih lica, a čijim su poslovanjem i radom faktički upravljali članovi organizovane kriminalne grupe.

Privredna društva su, kako se sumnja, osnovana za potrebe “izvlačenja“ gotovog novca sa računa pravnih lica sa teritorije Republike Srbije i na osnovu simulovanih poslovnih odnosa članovi grupe „izvukli“ su iz tih preduzeća više od milijardu i četiristotine miliona dinara.

Članovi organizovane kriminalne grupe, od tog novca, kako se sumnja, zadržali su na ime ugovorene provizije više od 44 miliona dinara, a kroz simulovane poslove omogućili su tim pravnim licima da izbegnu plaćanje pripadajućih poreza i doprinosa za više od 200.000.000 dinara.

Novac su potom, kako se sumnja, vraćali u legalne tokove, kupovinom skupocenog stana i putničkog automobila.

Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal, a kriviča prijava u redovnom postupku podneta je protiv još 17 osoba, odgovornih lica privrednih društava.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su bivše odgovorno lice izvršnog odbora „Jugobanke“ AD Kosovska Mitrovica D.K. (1952) , zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

D.K. se tereti da je iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granica svojih službenih ovlašćenja, po prethodno fiktivno sprovedenom postupku za prikupljanje i ocenu ponuda ovlašćenih kuća za transport novca, sa drugoosumnjičenim, za kojim je raspisana potraga, zaključio ugovor o pružanju usluga prenosa novca.

Osumnjičeni D.K. se tereti da je na taj način, bez znanja i saglasnosti članova izvršnog odbora banke, suprotno Zakonu o bankama i Statutu banke, oštetio „Jugobanku“ za oko 3.900.000 dinara.

Drugoosumnjičenom, koji je bio zaposlen u banci, na teret se stavlja i da je od januara 2016. do marta 2017. godine proneverio 67.089.816 dinara, tako što novac koji mu je bio poveren u rad nije predavao u trezor Narodne banke Srbije, već ga je zadržavao za sebe.

Osumnjičeni D.K. je uz krivičnu prijavu priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su pet osoba, osumnjičenih da su kao članovi Kreditnog odbora za pravna lica „Srpske banke“ odobravali kredite pravnim licima, iako su znali da ta lica nisu kreditno sposobna i da nisu ispunjeni uslovi u pogledu sredstava obezbeđenja naplate.

Zbog postojanja osnova sumnje da su u saizvršilaštvu počinili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica uhapšeni su odgovorno lice Kreditnog odbora za pravna lica „Srpske banke“ I.M. (1966), zamenik odgovornog lica tog odobora S.J. (1968) i članovi tog tela R.Ć. (1956), B.V. (1954) i B.Š. (1977).

Osumnjičeni se terete da su kao članovi Kreditnog odobra donosili odluke o odobravanju kredita – plasmana većem broju privrednih društava, kao i predloge Odluke o odobravanju kredita „Koncernu Farmakom MB“ doo Šabac i „Koncernu Farmakom MB – Fabrika akumulatora“ AD Sombor, iako za njihovo odobravanje nisu postojali opravdani uslovi u pogledu kreditne sposobnosti klijenata i sredstava obezbeđenja naplate.

Osumnjičeni su na taj način, suprotno Zakonu o bankama, Odluci o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilansnih stavki banke i odredbama Strategije za upravljanje rizicima i upravljanje kapitalom Banke, oštetili „Srpsku banku“ za 1.837.957.794 dinara, za koliko je Koncernu “Farmakom MB” pribavljena imovinska korist.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su bivše odgovorno lice površinskih kopova „Drmno“ Z.S. (1968) i još dve osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, zloupotreba položaja odgovornog lica i falsifikovanje isprave.

Pored Z.S., uhapšeni su i odgovorno lice auto-transportnog preduzeća „Stevanović“ M.S. (1971) i rukovodilac u toj firmi J.S. (1984), dok je krivična prijava u redovnom postupku podneta protiv bivšeg rukovodioca površinskih kopova „Drmno“, zaposlenog u auto-transportnom preduzeću „Stevanović“ i pomoćnika odgovornog lica društvenog preduzeća „TE KO Kostolac“.

Osumnjičeni se terete da su tokom 2015. i 2016. godine u postupku javne nabavke usluga angažovanja pomoćne mehanizacije na sanaciji dela unutrašnjeg odlagališta PK „Drmno“, najpre vršili neosnovanu izmenu konkursne dokumentacije i uvećavali potrebno angažovanje, da bi po zaključenju Ugovora sačinjavali falsifikovanu dokumentaciju u kojoj su prikazivali veći broj radnih sati od stvarno izvedenih.

Navedene nezakonitosti, kako se sumnja, nisu bile evidentirane od strane nadzornog organa

Na taj način osumnjičeni su oštetili „TE-KO Kostolac“ za više od 30.000.000 dinara.

Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu privedeni nadležnom tužilaštvu.

NastavakFINANSIJSKI KRIMINAL I KORUPCIJA Uhapšeno 30 osoba zbog sumnje da su oštetili budžet države i opština za 21,5 MILIONA EVRA.

Dalje pročititaj na portalu BLIC-a.