Park Deca Uskrs 01

Međunarodni dan dece 1. jun – Deca treba da budu svesna svojih prava ali i obaveza

DRUŠTVO VESTI

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas povodom 1. juna – Međunarodnog dana dece, da se prava dece moraju poštovati i štiti u svakom momentu i na svakom mestu, ali i da deca treba da budu osnažena da pored svojih prava budu podjednako svesna i svojih obaveza.

„Tragični događaj u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, od kojeg ni kao društvo ni kao pojedinci još nismo počeli da se oporavljamo, pokazao je da deca moraju biti zaštićena od svake vrste nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Istovremeno, moraju biti osnažena da postanu svesna i svojih obaveza i prava koja drugi imaju u društvu“, rekao je Pašalić. Pašalić je naglasio da se mnogo više pažnje mora posvetiti prevenciji i edukaciji dece i da svi moramo biti svesni koliko su deca u modernom društvu izložena brojnim i različitim uticajima i opasnostima, zbog čega njihova prava moraju biti zaštićena uvek i svuda.

„Međutim, granica dečjih prava je tamo gde počinju dečije obaveze i obrnuto, stoga akcenat mora biti stavljen na vaspitanje, odnosno na ulogu roditelja i ulogu škole“, naveo je Pašalić.

Međunarodni dan dece – 1. jun proglašen je 1925. godine u Ženevi na prvoj Svetskoj konferenciji o dobrobiti dece, a zvanično je usvojen u međunarodnoj zajednici 1950. godine i od tada se obeležava u mnogim zemljama, uključujući i Republiku Srbiju. Ovaj dan upućuje javnost na obaveze društva prema deci i na sve ono sa čime se deca suočavaju.