Dav

Međunarodni dan pice – Danas je dan za picu

Društvo Vesti Zabava

Datum 17. januar je izabran u čast Svetog Antonija d’Abate koji je zaštitnik pica majstora i slavi se od 2017. godine kada je „Tradicionalna umetnost napuljskih pica majstora“ postala Uneskova svetska baština.

Tradicionalni recept slavne pice nastale u senci Vezuva podrazumeva četiri važna sastojka: mocarelu od mleka bivolice iz regiona Kampanje, paradajz, bosiljak i maslinovo ulje. Sve to termički obrađeno isključivo u peći na drva.

Pica je oduvek bila najomiljenije jelo Italijana, a 2020. godine je postala prava zvezda. Naime u godini će ostati zapamćena kao godina epidemije i lokdauna, Italijani su se posvetili kulinarskoj umetnosti, a glavno jelo je bila, naravno, pica koja je osvanula na svim društvenim mrežama u svim svojim varijantama.

Prodaja kvasca i brašna je toliko porasla da ih danima nije bilo u prodaju. Po istraživanju „Hjuman hajveja“ 2019. godine Italijani su mesečno pravili 1,9 pica dok je taj broj 2020. porastao na 2,9, dok je među mladima između 18 i 24 godine taj broj porastao na 3,6 pica.

Porodice sa više od šest članova u toku pandemijske godine pravile su 4,8 pica mesečno, dakle više od jedne pice nedeljno. Pica je takođe, bila na prvom mestu obroka koje su italijani naručivali onlajn.

Najomiljenija pica je tradicionalna margerita (paradajz, mocarela i bosiljak). Po legendi je nastala upravo u bojama koje čine italijansku zastavu – paradajz – crvena boja, mocarela – bela, bosiljak – zelena, i to u čast Margerite Savojske, italijanske kraljice kojoj je kuvar Rafaele Esposito napravio upravo tu picu u piceriji „Brandi“ u Napulju 1889. godine.

Picerija je i danas otvorena i omiljeno je mesto koje često posećuju strani turisti. Iako ova priča nije potvrđena, rado se prepričava kao legenda a margerita je i danas pica koja se najviše naručuje.

Ipak, iako u ostatku sveta prave pice sa kivijem, ananasom te bananama, Italijani ostaju verni tradiciji i mršte se na sve ono što izlazi iz tog okvira kada se radi o pici.

Napuljski pica majstori koji su raspršeni po svetu sastaju se onlajn na debatama, drže predavanja i izvode razne majstorije na fejsbuk stranici Associazione Verace Pizza Napoletana (Udruženje autentične napuljske pice).

U Italiji je moguće pojesti picu koja se smatra originalnom napuljskom picom a to je ona koja ima nešto deblju koru kao malo deblji ram od slike. Potom je tu i tanka pica koja je prihvatljiva jer se često pravi, ali nije originalna, te pica debela kao prst koju vam često prodaju narezanu na trouglove poput poznate „spontini“ pice.

Dakle danas je dan za picu koja će svakako zauzeti prvo mesto na svim društvenim mrežama širom sveta.

Autor RTS

Naslovna fotografija: P.Jovanović