Mo Salah – dokaz da siromaštvo ne sprečava uspeh

Sport Vesti Zanimljivost

Fudbal je sport koji ima globalnu bazu navijača i istoriju koja se proteže preko jednog veka. To je igra koja okuplja ljude, bez obzira na njihovo poreklo, kulturu ili etničku pripadnost.

Tokom godina, videli smo nekoliko fudbalera kako se uzdižu do vrha svoje igre, prevazilazeći razne prepreke u ličnom i profesionalnom životu.

Fudbal je sport koji zahteva posvećenost, strast i naporan rad, a u ovom članku ćemo istražiti život i uspeh Mo Salaha, fudbalera sa neverovatnim životnim pričama koja inspiriše milione navijača širom sveta.

Skromni početci fudbalske zvezde Mo Salah

Fudbal je sport koji testira fizičke i mentalne sposobnosti igrača. Međutim, pored veština i talenta potrebnih da bi se istakli u igri, fudbaleri se često suočavaju sa ličnim borbama koje mogu uticati na njihove karijere i živote.

Dobar primer je i Mohamed Salah, poznat kao Mo Salah, jedan od najpopularnijih i najuspešnijih igrača na svetu, sa mnogim navijačima koji prate njegovo inspirativno putovanje od skromnih početaka u Egiptu do toga da postane jedan od najboljih igrača na svetu. On je jedan od onih igrača zbog koga se svakog vikenda otvara ponuda fudbala za klađenje i ona postaje još interesantnija za sve neutralne posmatrače i prave ljubitelje fudbala. Od Salaha se uvek očekuje gol više.

Mo Salah je rođen 15. juna 1992. godine u Nagrigu, malom gradu u regionu delte Nila u Egiptu, a odrastao je u skromnoj porodici. Otac mu je radio kao fabrički radnik, a majka domaćica.

Mo Salah je bio jedan od devetoro braće i sestara, a finansijska situacija njihove porodice često je bila izuzetno teška, a veoma je zanimljiv i da je naš poznati fudbaler iz Požarevca Velibor Vasovič takođe imao još osmoro braće i sestara, kao i tešku životnu priču.

U intervjuu za CNN, Mo Salah je govorio o poteškoćama sa kojima se suočavao odrastajući u siromaštvu kada je izjavio „Ponekad nam je bilo teško, bilo je trenutaka kada nismo imali šta da jedemo kod kuće, ali smo i dalje bili srećni i još uvek smo voleli život“.

Uprkos izazovima odrastanja u siromaštvu, Mo Salah je bio odlučan da u svojoj strasti prema fudbalu. Počeo je da igra fudbal na ulicama svog sela i brzo je pokazao prirodni talenat za igru. Međutim, njegova porodica nije mogla da priušti da mu kupi odgovarajuće patike, pa je morao da igra bos ili u sandalama.

Početak fudbalske karijere i put do Liverpula

Mo Salahovi roditelji su u početku oklevali oko toga da li će nastaviti karijeru u sportu. Međutim, njegov talenat i posvećenost ubrzo su postali očigledni, a porodica je počela da podržava njegove snove! 

Pridružio se lokalnom fudbalskom klubu u svom rodnom gradu, a njegov talenat je brzo postao zanimljiv skautima iz većih klubova u Egiptu.

Salah se 2010. preselio u Kairo sa 14 godina da bi se pridružio El Mokavlunu, jednom od najvećih fudbalskih klubova u Egiptu i ujedno njegovim prvim klubom.

Ubrzo se etablirao kao zvezda u usponu, impresionirajući navijače i trenere svojom brzinom, tehnikom i veštinom na terenu. Svojim nastupima ubrzo je 2012. godine prešao u Bazel, klub u Švajcarskoj, gde je nastavio da briljira i privlači pažnju još većih klubova.

Pravi proboj je učinio u sezoni 2013-14, kada je postigao 10 golova u 47 nastupa za Bazel, kada je takođe pomogao timu da dođe do polufinala Lige Evrope.

Godine 2014. Mo Salah je potpisao ugovor za Čelsi, jedan od najboljih klubova engleske Premijer lige. Međutim, njegovo vreme u klubu je bilo praćeno povredama i ograničenim vremenom za igru. Bio je pozajmljen drugim klubovima, uključujući Fiorentinu i Romu.

Mo Salah se pridružio Romi na pozajmici u avgustu 2015. gde je ostao i sledeće godine. Dobro se pokazao i imao je veoma uspešne dve sezone u klubu, postigao je 29 golova u 65 nastupa i pomogao im da dođu do polufinala Lige šampiona.

Sticanje svetskog nivoa slave u Liverpulu

Otkako se pridružio Liverpulu 2017. godine, Mo Salah – kog sad nazivaju “Kralj Egipta” i “Faraon”, kao što je to bio Ramzes drugi, je postao jedan od najuspešnijih i najpopularnijih igrača na svetu.

Pomogao je da dovede Liverpul do više trofeja, uključujući UEFA Ligu šampiona i englesku Premijer ligu, a stvorio je sjajno partnerstvo sa kolegama napadačima Sadiom Maneom i Robertom Firminom, pomažući Liverpulu da postane jedan od najdominantnijih timova u Evropi.

Danas se Mo Salah smatra jednim od najboljih fudbalera na svetu, sa neto vrednošću procenjenom na 70 miliona dolara, ali uprkos uspehu na terenu i van njega, Salah ostaje skroman i prizemljen.

Iskoristio je svoj uspeh da uzvrati svojoj zajednici, donirajući novac za izgradnju škole i bolnice u svom rodnom gradu.  Takođe je postao omiljena ličnost u svojoj zemlji – Egiptu, inspirišući mlade fudbalere.

Priča Mo Salaha je snažan primer kako odlučnost i naporan rad mogu pomoći u prevazilaženju izazova odrastanja u siromaštvu.

Uprkos značajnim preprekama, nikada nije odustao od svojih snova i neumorno je radio da ih ostvari!

Foto: unsplash

Photo
Katarina Nikolić