„Moja Srbija“, izlozba fotografija Stanka Kostica u galeriji RTS-a

U Galeriji RTS od 28. decembra 2021. do 31. januara 2022. godine izložen je deo fotografija Stanka Kostića iz opusa „Moja Srbija“, realizovan jednim delom uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji. Na ovoj izložbi Stanko Kostić promoviše prirodne lepote i bogato kulturno nasleđe Srbije. Predstavljeni eksponati sa izložbe fotografija Kostića posle ove izložbe biće ustupljeni na poklon Radio Beogradu radi likovnog uređenja prostora ove medijske kuće.

Stanko Kostić, umetnik

Stanko Kostić likovni je umetnik fotografije, rođen je u Požarevcu 7. marta 1964. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Petrovcu na Mlavi. U Beogradu je završio studije informatike.

Fotografijom se bavi od školskih dana, i od tada svu svoju delatnost svestrano je posvetio fotografiji, posebno njenim dokumentarnim vrednostima, koje su ga usmeravale ka „nepresušnoj temi zavičajnih priča, zaboravljenih predela nastanjenih oronulim kućama, naseljenim starim ljudima i njihovim drevnim zanimanjima”.

Izlagao je na oko 100 kolektivnih i oko 50 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Etnografski muzej u Beogradu, Konak kneginje Ljubice, Ruski dom u Beogradu, Galerija nauke i tehnike SANU, Palata Saveta Evrope u Strazburu, Institut antropologije i etnologije u Varšavi, Muzej narodne umetnosti u Otrembusima kod Varšave, Muzej „Staro selo” u Sirogojnu.

Bavi se i kulturom i tradicijom Srbije, crkvenom umetnošću izvan Srbije (Sent Andreja i Rumunija, Manastir Hilandar), rodnog kraja – doline reke Mlave, Homolja i istraživanjem razvoja crkvene umetnosti na tlu Braničevske eparhije.