Kultura

Može li KULTURA BEZ POLITIKE?

Vesti

Jednom godišnje Grad Požarevac i njegovi građani imaju priliku da kultura i umetnost, odnosno pozorište bude centar zbivanja. Jednom godišnje. Ali, kao i u drugim sferama života u Srbiji, politika se uplela i u to.

Sada, umesto da govorimo o tome kakve su bile predstave, koje su granice slobode pomerene i ko su najbolji glumci festivala, moramo govoriti o jedinom delu festivala gde se pojavljuju političari, samo zato što dozvoljavaju da se umetnost ponekad finansira našim novcem.

Naime, Hana Selimović proglašena je najboljom glumicom 22. Glumačkih svečanosti Milivoje Živanović. Ona se u svom obraćanju zahvalila publici, porodici, pijateljima, momku, svima koji su radili na predstavi Ivanov Narodnog pozorišta iz Beograda. Istakla je da je ona tek peta žena koja je dobila nagradu za 22. godine festivala i na kraju dodala „Želim da se zahvalim studentima i mladosti moje zemlje koja je ovih dana na ulicama i želim da im poručim da znaju da ih celim srcem podržavam.“

Publika je bila oduševljena, frenetičan aplauz trajao je skoro minut. Sve je to moglo da ostane u okvirima definicije umetnika, čiji posao i jeste da budi bunt u ljudima, da ih obrazuje, da ih tera na razmišljanje i preispitivanje sebe i sveta.

Kada je gradonačelnik Požarevca, izabrao da odgovori na izjavu glumice, on je to uradio u svojstvu člana političke stranke. Time je još jednom bespotrebno dokazano koliko je politika u svakoj pori naših života. Kao da nije bilo dovoljno što je početak festivala pomeren zbog predsedničkih izbora.

Gradonačelnik Požarevca, kao i bilo kog drugog grada postaješ jer si član partije, iako po pravilu, očigledno davno zaboravljenom, gradonačelnik, predsednik i slično postaješ jer te je izabrao narod, samo narodu treba da odgovaraš i da ga štitiš.

Protesti koji su počeli nakon izbora, a koje je Hana Selimović podržala, usmereni su protiv premijera/predsednika i njegove stranke, ali ne protiv Požarevca koji je Spasović u datom trenutku predstavljao. S toga, iako je lepo od njega što je rekao da „svako, na svakom mestu može izraziti svoje mišljenje, poruka glumice nije ni bila upućena Požarevcu, pa da ga gradonačelnik brani. U tom trenutku, on je branio samo sebe.

A i ti protesti, kao i uvek Srbi se sete da rešavaju posledice, umesto da na vreme spreče uzrok. I što se tiče istih i parola koje uzvikuju, kad je već politika do te mere u kulturi, zašto bar malo osnovne kulture ne bi uplivalo u političke proteste.