Ck Krv 01

Na redovnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi u Domu Crvenog krsta u Požarevcu, prikupljene su 54 jedinice krvi

Društvo Požarevac

Za proteklih sedam meseci, u Požarevcu i Kostolcu je prikupljeno 350 jedinica krvi više nego prošle godine u istom periodu, rekao je Nemanja Džodić, direktor promotivnih aktivnosti Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Požarevac je odavno poznat po dobrovoljnom davalaštvu krvu. Po svemu sudeći, smeši nam se još jedna laskava titula za najhumaniju sredinu. I pored toga, rezerve krvi su na minimumu. Džodić je najavio niz akcija dobrovoljnog davanja krvi u narednom periodu, tako da svi koji su dorbog zdravstvenog stanja i imaju više od 18, a manje od 65 godina mogu se odazvati akciji i spasiti nekome život.

U akciji dobrovoljnog davanja krvi koja je organizovana u ponedeljak u Domu Crvenog krsta Požarevac, prijavilo se 60 građana, a prikupljene su 54 jedinice krvi.

Osoba koja želi dati krv mora biti zdrava i da ima više od 50 kilograma, a broj davanja krvi je različit za žene i muškarce.

Žene mogu krv dati na svaka tri četiri, a muškarci na svaka tri meseca.

Trenutno su deficitarne „A“ i „0“ pozitivna, kao i sve negativne krvne grupe.

Takođe, na redovnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi u Domu Crvenog krsta u Požarevcu, promovisan je i Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije. Kampanja koja se tri meseca vodi u Srbiji ima naziv „Osloni se na mene“ i ima cilj da uključi što više građana kao dobrovoljnih davalaca i obezbedi matične ćelije koji su jedini lek za obolele od leukemije, imunih bolesti i aplastične anemije. Promoteri kampanje „Osloni se na mene“ u Požarevcu su zaposleni u Crvenom krstu, lokalnoj samoupravi i medijski radnici, koji su potpisali donorske kartice i stavili se na raspolaganje Nacionalnom registru davalaca matičnih ćelija.

Svetski registar ima preko 40 miliona prijavljenih davalaca, Nemačka 10 miliona, Hrvatska ima 70 hiljada. Srpski registar je imao pre nego što je pokrenuta kampanja pre tri meseca, 10 hiljada. Taj broj je sada 11,5 hiljada. Upravo zbog malog broja davalaca, pokrenuta je nacionalna kampanja uz podršku Ministarstva zdravlja, Uprave za biomedicinu, Crvenog krsta kao i drugih organizacija.
Postoje dva načina davanja matičnih ćelija hemepoteoze. Davalac je taj koji bira način na koji će dati matične ćelije. Matične ćelije se daju nalik klasičnom davanju krvi, vađenjem iz vene. Mala količina krvi prolazi kroz mašinu, uzmu se matične ćelije, a ostatak krvi se vrati. Postupak je bezbolan, potpuno bezbedan i ne ugrožava zdravlje davaoca. Druga procedura je iz bedrene kosti, ona je bolna ali se radi u opštoj anesteziji i takođe je potpuno bezbedna.

Akcija prijavljivanja davalaca matičnih ćelija za Nacionalni registar