Png;base6474b8f77de2e50f

Nošenje ŠKOLSKE UNIFORME od septembra

VESTI

Podaci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokazuju da će od septembra uniforme nositi učenici najmanje 100 osnovnih škola u Srbiji.
Ministarstvo je do ove informacije došlo na osnovu rezultata ankete koju su popunjavali učenici osnovnih škola i njihovi roditelji.
Veliki broj škola se uopšte nije izjasnio o uniformama, dok su neke u potpunosti odbile predlog Ministarstva da se uvedu uniforme za đake. Pojedine osnovne škole koje su odlučile da uvedu uniforme za svoje đake počele su da prave finansijske planove za izradu uniforma i da traže rešenje za njihov izgled.
Većina škola koje su prihvatile predlog za uvođenje uniformi i dalje očekuju dodatna uputstva od Ministarstva, a najveće dileme su oko toga ko će finansirati izradu uniformi, da li treba da postoje dva kompleta – letnji i zimski i da li će biti iz jednog ili dva dela.
Podeljena mišljenja o uvođenju uniformi
Za uvođenje uniformi bilo je potrebno da se o ovom pitanju pozitivno izjasni više od 50 odsto učenika i njihovih roditelja.
“Neke škole imaju sopstvene prihode koje mogu da usmere na kupovinu uniformi, negde se već javljaju donatori, a ima i roditelja koji žele da učestvuju u sufinansiranju. Treba da pronađu model koji će biti prihvatljiv svima. Naravno, razumemo da u najsiromašnijim, posebno seoskim sredinama nije moguće odmah uvesti uniforme, jer u tim školama prvo treba rešavati veće probleme, poput nedostatka toaleta i fiskulturnih sala”, rekla je za “Novosti” pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković.
Anketa koju su popunjavali roditelji i učenici pokazala je da je velika razlika u stavu u zavisnosti od kraja Srbije i školske uprave. Na teritoriji Školske uprave Užice anketa je sprovedena u 44 osnovne škole, a devet ih se izjasnilo za uniforme. U ŠU Sombor 20 odsto škola uvodi uniforme, u ŠU Požarevac 62 od 71 anketirane, a u Kruševcu je 68 odsto anketiranih učenika i roditelja podržalo školsku odeću. U Nišu većina škola još nije donela odluku, a u Leskovcu su podeljenja mišljenja u većini škola. U ŠU Čačak je, od 39 škola, 19 podržalo predlog, a sedam je izrazito protiv njega.
U Ministarstvu objašnjavaju da je dobar način rešavanja nabavke uniformi povezivanje s tekstilnim školama koje su u dualnom sistemu obrazovanja i mogle bi, zajedno sa kompanijama, da se uključe u izradu odeće za učenike.
Izvor: Novosti.rs