Img 3895b262fa5874d7dbbb98dd4f717b87 V

Nova državna apoteka ulepšala Aleksandrovac

BRANIČEVSKI OKRUG DRUŠTVO INFO POŽAREVAC VESTI ŽABARI

Apotekarska ustanova Požarevac otvorila je danas apoteku „Aleksandrovac“ u Aleksandrovcu, u opštini Žabari.

Ovo je treći je objekat ove ustanove na teritoriji ove opštine. Apoteka počinje sa radom 17. januara, svakog radnog dana od 7 do 20 sati i subotom od 7 do 14 sati.

Img 34c1854725126def003b29f6e1861fff V

Direktorka Apotekarske ustanove „Požarevac“ Tatjana Činč, prilikom svečanog otvaranja, naglasila je da je misija Apotekarske ustanove „Požarevac“, kao najuspešnije državne ustanove u Srbiji, dostupnost vrhunske farmaceutske zaštite.

Img 0d6bc11965b053891bda223e4a458943 V
Tatjana Činč, direktorka Apotekarske ustanove „Požarevac“

„Otvaranje ove apoteke, odnosno premaštanje sa stare lokacije u ovu zgradu, je rezultat lekcija i saznanja koje mi imamo iz prošlosti, a to je da se državna apoteka vrlo lako prilagođava svim promenama, kao i novim prilikama. Tradicija medicinske zaštite i lečenja na teritoriji Braničevskog okruga duga je oko osam milenijuma. Nalazimo se u varošici Aleksandrovac, u opštini Žabari, u prelepoj zgradi u kojoj je između dva svetska rata, Tihomir Tika Dimitrijević, ugledni trgovac i bankar, a kasnije i narodni poslanik, otvorio prvu banku „Moravsku zadrugu za kredit i štednju“. U ovom mestu je 1932. godine osnovana prva apoteka, koja je 1949. godine pripojena državnoj Apotekarskoj ustanovi. Ove godine je renoviran i oplemenjen prostor u kome je preseljena država apoteka „Aleksandrovac“, koja će ubuduće farmaceutsku zdravstvenu zaštitu pružati žiteljima Aleksandrovca, kao i celokupnog Braničevskog okruga. Kao i sve ostale apoteke Apotekarske ustanove „Požarevac“ biće mesto savetovanja, preventivnih aktivnosti i mesto gde se jača produktivan život, pruža bolji kvalitet za pacijente i korisnike usluga“, istakla je Tatjana Činč.

„Pošto se zgrada nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, dobili smo uslove i lokal površine od 100 kvadrata u kome se nalazimo renoviran je autentično onako kako je to zahtevano po rešenju. Za renoviranje objekta Apotekarska ustanova je izdvojila oko 700.000 dinara. Drago mi je što smo u Aleksandrovcu promenili lokaciju i što smo se prilagodili novim uslovima koje tržište zahteva. Uz to, jedan opštinski lokal, koje je pod zaštitom države u potpunosti smo renovirali, osvežili, oživeli, priveli nameni, a sve u skladu sa tradicijom. U ovakvim malim mestima svaka inovacija je uvek vrlo rado pozdravljena od strane meštana i nadam se da će u ovoj maloj varošici farmaceutska zaštita biti sada dostupnija, da su uslovi i ambijent bolji i prijemčiviji građanima. Ponuda i asortiman su u službi građana i naši korisnici, kao i mediji prepoznali su Apotekarsku ustanovu „Požarevac“ kao partnera i dobrog sagovornika za mnoge teme koje se tiču zdravlja“, istakla je direktorka.

Ona se ovom prilikom zahvalila lokalnoj samoupravi na svesrdnoj saradnji prilikom realizacije ovog projekta, kao i svim saradnicima na izuzetnom angažovanju i entuzijazmu prilikom renoviranja prostora u koji je smeštena apoteka.

Img 6ac923b783719dd2a9bf72066133c125 V

Na otvranju nove apoteke okupili su se predstavnici lokalne samouprave, članovi Upravnog odbora i zaposleni u Apotekarskoj ustanovi „Požarevac“, predstavnici domova zdravlja i brojni prijatelji ove ustanove.