Protes Poloprivreda Traktor 01

Nove blokade puteva, i danas protest poljoprivrednika

DRUŠTVO POŽAREVAC VESTI

Protesti poljoprivrednika u više gradova u Srbiji nastavljaju se i danas jer im, kako kažu, nisu ispunjeni svi zahtevi dostavljeni Vladi Srbije.

Subotički poljoprivrednici nastavili su blokadu glavne saobraćajnice u tom gradu, nezadovoljni što nisu ispunjeni svi zahtevi dostavljeni Vladi Srbije.

Podsećaju na neispunjene zahteve za subvencije po hektaru od 300 evra, dizel bez akciza za poljoprivrednike, ukidanje obaveze za odvodnjavanje i izjednačavanje cena poljoprivrednih proizvoda na evropskim i našim berzama.

Blokirali su podvožnjak kod železničke stanice, na putu Maksima Gorkog koji povezuje dva dela Subotice i koji je saobraćajna žila kucavica grada. O narednim potezima paori će odlučiti u toku dana.

Poljoprivrednici iz pančevačkog kraja od 4 sata ponovo su blokirali oba puta iz tog grada ka Beogradu. Vozila se propuštaju na sat vremena,a stvaraju se velike kolone iz oba pravca.

Foto: P.Jovanović

Ratari iz okoline Požarevca i danas će blokirati Đerdapsku magistralu kod Moravskog mosta u blizini Požarevca, jer kako kažu nisu dobili ni zvaničan poziv ni zvanične ponude.

Oni će nakon toga krenuti ka auto-putu čija je blokada u planu za sutra.

Njihovi zahtevi ostaju isti. Žele jednake uslove sa ostalim poljoprivrednicima u Evropi, referentnu otkupnu cenu pšenice od 32 dinara po kilogramu, kao na berzama u Budimpešti i Parizu, subvencije po hektaru od 300 evra i 100 litara plavog dizela, kako bi bili konkurenti na tržištu na kojem posluju. U ovom trenutku kako tvrde sa cenom od 18 dinara po kilogramu neće moći da nadoknade uloženo.

Država je juče prihvatila većinu zahteva poljoprivrednika – povećavaju se subvencije po grlu, premije za mleko i zaštitne takse za tvrde sireve. Time su zadovoljni predstavnici proizvođača mleka iz Mačve i odgajivača goveda iz centralne Srbije koji su razgovarali sa predsednikom.

Ali, nisu svi zadovoljni i zato su najavili da će protestovati dok im se zahtevi ne ispune.

Izvor:RTS