Image00019

Nove skulputre obogatile galeriju na otvorenom u gradskom parku

Brančevski okrug Kultura Veliko Gradište Vesti

Na dunavskom keju u gradskom parku u Velikom Gradištu postavljene su dve nove skulpture koje će obogatiti postojeću galeriju na otvorenom.

Skulpture su poklon opštini i građanima – jedna je “Talas“ Magdalene Pavlović, a druga redimejd skulptura-objekat Nikole Pršendića koju donira Fabrika ulja “Dunavka“.

Pored brojnih umetničkih dela na otvorenom u gradskom parku, namera lokalne samouprave, sa Narodnim muzejom Veliko Gradište, je da se uredi čitava “galerija pod vedrim nebom“.

“Pored ove dve skulpture, ideja opštine Veliko Gradište i mene kao direktora Muzeja Veliko Gradište je da tu galeriju pod vedrim nebom, koju smo formirali pre pet-šest godina, u budućnosti produžimo sa novim skulpturama, a ja se nadam i saradnji, proed ovako dobre inicijative Fabrike, možda i sa privatnicima, biznismenima, kafedžijama, investitorima…“, najavio je direktor Narodnog muzeja mr Dragan Bogičić.

“Pre svega, želim da izrazim veliko zadovoljstvo zbog toga što Fabrika ulja ‘Dunavka’ i lokalna samouprava, na čelu sa predsednikom opštine gospodinom Draganom Milićem, nastavljaju da unapređuju i povećavaju nivo saradnje na obostrano zadovoljstvo.

Image00008

Fabrika ulja ‘Dunavka’ na svaki mogući način teži da bude pozitivan i dobar primer u sredini u kojoj radi i posluje. Ova neobična skulptura koja će krasiti predivan park na obali Dunava je donirana Narodnom muzeju u Velikom Gradištu i biće deo stalne postavke na otvorenom.

I za kraj mogu da potvrdim da ćemo i nadalje sa velikim entuzijazmom i zadovoljstvom sarađivati sa opštinom na raznim projektima, ali više o tome neki drugi put.“, najavio je direktor “Dunavke“ Aleksandar Živković.

Od kolike je važnosti ova saradnja potvrđuje i predsednik Privremenog organa opštine Dragan Milić, podsetivši na značaj “Dunavke“ za poljoprivrednike, radnike Fabrike i čitavu opštinu zbog delatnosti kojom se bave, šta ulažu i planiraju. Između ostalog, prošle godine izgrađen je pročišćivač vazduha vredan preko 500.000 evra.

“Našli smo se u forsiranju i finansiranju umetničkih dela i podsećam da je skoro otkriveno umetničko delo Nikole Pršendića na ulazu u fabriku na koju ideju je došao direktor da od otpadnog materijala uradi nešto.“, rekao je Milić, dodavši da je Veliko Gradište grad umetnosti, sporta, turizma i dobrih privrednika koji imaju sluha da se grad razvija i da idu u tom pravcu.

Kako je objasnio direktor Muzeja, “Talas“ je urađen u kovanom gvožđu i predstavlja dunavski talas koji se zaustavlja, okameni, i u toj formi se postavlja i vezuje za Dunav. Druga skulptura je spoj starih zarđalih mašina iz nekadašnje “Dunavke“ i novih elemenata u formi riba koji su rađeni u materijalu koji ne rđa. Ona je interesantna, navodi na razmišljanje i posmatraču stvara osećaj da se nalazi pod vodom.