Objavljen plan upisa za prvake u požarevačkim srednjim školama

Vesti

U požarevačkim srednjim školama će za narednu školsku godinu biti mesta za 840 novih učenika. Od toga je 240 mesta u odeljenjima prvog razreda na smerovima u trogodišnjem trajanju školovanja. Za buduće muzičare predviđena su 24 mesta u ŠOSMO “Stevan Mokranjac”.
Ministarstvo prosvete objavilo je finalnu verziju plana upisa u srednje škole. Ovim planom predviđeno je i koliko će učenika na svakom smeru pojedinačno po školama u Srbiji moći da bude upisano.

Požarevačka gimnazija

U Požarevačkoj gimnaziji i u narednoj školskoj godini ima mesta za po 90 prvaka na društveno-jezičkom i matematičkom smeru.

Ekonomsko-trgovinska škola

U Ekonomsko-trgovinskoj školi mesta ima za ukupno 240 učenika. Biće upisano po jedno odeljenje sa 30 učenika na smerovima u četvorogodišnjem trajanju: ekonomski tehničar, komercijalista, finansijski administrator, trgovinski tehničar i turistički tehničar. Na smerovima u trogodišnjem trajanju ima mesta za po 30 učenika koji će se školovati za konobare, kuvare i trgovce.

Medicinska škola

Medicinska škola prima 120 učenika za po jedno odeljenje prvaka na četvorogodišnjim smerovima: zubni tehničar, laboratorijski tehničar, medicinska sestra-vaspitač i medicinska sestra-tehničar.

Poljoprivredna škola

Poljoprivredna škola sa domom učenika „Sonja Marinković“ biće mesta za ukupno 150 učenika prvog razreda. Na smerovima za IV stepen stručne spreme: poljoprivredni, prehrambeni i veterinarski tehničar biće upisano po 30 učenika. U ovoj školi će biti mesta i za po 15 budućih mesara, pekara, proizvođača prehrambenih proizvoda i cvećara-vrtlara, koji će do diplome doći posle trogodišnjeg školovanja.

Politehnička škola

Politehnička škola će upisati 60 tehničara drumskog saobraćaja (IV SSS), po 30 vozača motornih vozila i autoelektričara i po 15 elektroinstalatera i elektromehaničara za termičke i rashladne uređaje (III SSS).

Muzička škola “Stevan Mokranjac”

Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Stevan Mokranjac” upisuje po 8 učenika na smerovima: dizajner zvuka, muzički izvođač i muzički saradnik.

Polaganje završnog ispita za osmake u matičnim osnovnim školama biće organizovano od 14. do 16. juna. Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 23. juna do 8 časova. Kandidati se rangiraju prema ukupnom broju bodova ostvarenom po svim osnovama koje se vrednuju za upis na jedinstvenoj rang-listi, osim učenika koji polažu prijemni ispit. Posle utvrđivanja jedinstvene rang-liste kandidat ima pravo da u matičnoj osnovnoj školi pismeno izrazi najviše 20 opredeljenja za dalje školovanje.

Na osnovu opredeljenja kandidata i broja bodova na jedinstvenoj rang-listi, vrši se raspoređivanje kandidata po tipu, smerovima, odnosno obrazovnim profilima, kao i srednjim školama. Zvanične rezultate raspodele kandidata po srednjim školama i obrazovnim profilima, objavljuje matična osnovna škola 3. jula.

Kandidati koji su raspoređeni (primljeni u srednju školu) podnose originalna dokumenta za upis u srednju školu u koju su raspoređeni 4. i 5. jula.

Matične osnovne škole objavljuju spisak preostalih slobodnih mesta za upis učenika 3. jula do 20 časova.

Konačni raspored kandidata po srednjim školama i obrazovnim profilima, odnosno po smerovima gimnazija, u drugom upisnom krugu, objavljuje matična osnovna škola 7. jula i istog dana se obavlja upis ovih kandidata.